Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Τη Λέσβο επισκέφθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Τη Λέσβο επισκέφθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Τη Λέσβο επισκέφθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

“Σήμερα, από τη Λέσβο, στέλνουμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα.  Όλοι μας, Έλληνες και Ευρωπαίοι, έχουμε το ανθρωπιστικό καθήκον να συμβάλλουμε στην άμεση βελτίωση της κατάστασης στα νησιά, τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους κατοίκους.Οι Έλληνες έχουν ήδη δείξει την ανθρωπιά τους στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης· μιας κρίσης που κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του, και δεν πρέπει να αφεθεί να την αντιμετωπίζει μόνο του.” Τα παραπάνω τόνισε από τη Λέσβο στην οποία βρίσκεται, ο Αβραμόπουλος, αρμόδιος για την , τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια.

Επίσης ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: “Είναι μας να συνεχίσουμε την ανθρωπιστική παράδοση της Ευρώπης. Και δεν θα σταματήσουμε τώρα. Διότι, πολύ απλά, δεν γίνεται να εγκαταλείψουμε αβοήθητους τους στο κρύο, να αντιμετωπίζουν τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες του χειμώνα χωρίς να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Πρέπει να βρεθούν λύσεις σήμερα, τώρα, όχι αύριο, όχι την επόμενη εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, όπως ακριβώς κάνουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει στη διάθεσή της Ελλάδας 1 δισ. ευρώ σε την τελευταία διετία, καθιστώντας την τον σημαντικότερο αποδέκτη χρηματοδοτήσεων από τα ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Και είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε περαιτέρω όπου και όταν χρειαστεί.

Μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδοτικής βοήθειας έχει διατεθεί προς τους διεθνείς οργανισμούς-εταίρους μας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τους καλώ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την παροχή άμεσης βοήθειας προς όσους έχουν ανάγκη στα νησιά. Δεν ήρθαμε να κάνουμε ούτε κριτική, ούτε πολιτική εδώ, αλλά να ανταποκριθούμε, έμπρακτα και ουσιαστικά στο ανθρωπιστικό μας καθήκον.

Απευθύνω έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεχίσουν να αυξάνουν τον ρυθμό μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα και να παρέχουν ασφαλές καταφύγιο για τους στις χώρες τους. Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας μας επέτρεψε να βάλουμε ένα τέλος στην τραγική απώλεια ζωών στο , ωστόσο η διαχείριση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης που έχει γνωρίσει η , συνεχίζει να αποτελεί συλλογική ευρωπαϊκή ευθύνη.

Η αλήθεια είναι ότι αποτελέσματα θα έρθουν μόνο με τη και τη των τοπικών αρχών και των κατοίκων, εδώ στα νησιά.

Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους των νησιών για τον τρόπο με τον με τον οποίο αντιμετώπισαν τις άμεσες συνέπειες της προσφυγικής κρίσης.

Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί ο χώρος για να εγκαταστήσει η Ύπατη Αρμοστεία σκηνές ειδικά προσαρμοσμένες για χειμερινές συνθήκες που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, αυτό αποτελεί προσωρινή και όχι μόνιμη λύση. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό σας για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, μεταφέροντας τις ευάλωτες ομάδες ατόμων στην ηπειρωτική χώρα, επιστρέφοντας όσους δεν δικαιούνται άσυλο, και επιταχύνοντας τις διαδικασίες επιστροφής στην Τουρκία, όσων μπορούν να εξασφαλίσουν προστασία εκεί.

Έχουμε όλοι το ηθικό καθήκον να αντιμετωπίσουμε άμεσα την ανθρωπιστική αυτή κατάσταση.

Αναγνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά.

Απαιτούνται αναπτυξιακές δράσεις και σχέδια στήριξης που θα συμβάλουν στην οικονομική ενίσχυση των κατοίκων τους. Και χαίρομαι που η Κυβέρνηση συζητάει τέτοια μέτρα με τις τοπικές αρχές.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η Κυβέρνηση, πρέπει να σταθούν στο πλευρό των νησιών που δοκιμάζονται.

Και όλοι μας οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων που διέσχισαν παγωμένες θάλασσες και τους φιλοξενούμε είτε προσωρινά, είτε για μεγαλύτερο διάστημα.”

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #διακομιδή 73χρονης από την Σκόπελο στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/AvNQLnFkfM -

  • Συνελήφθη αλλοδαπός για #παραεμπόριο #παραεμπόριο - https://t.co/bo8i4LndC4 -

  • Νέα γέφυρα στον Ξηριά κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/5dHeOA4ehL -

"Αλιεύοντας" την είδηση