Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Τη Δευτέρα 24 και την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου οι νέες διασκέψεις του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες
Τη Δευτέρα 24 και την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου οι νέες διασκέψεις του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Τη Δευτέρα 24 και την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου οι νέες διασκέψεις του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Δύο νέες διασκέψεις την ερχόμενη εβδομάδα (Δευτέρα και Τετάρτη) για την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει τα μείζονα θέματα συνταγματικότητας ή μη του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, όρισε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κ. Νίκος Σακελλαρίου στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του δικαστηρίου που δέχθηκε, παρά την αρνητική εισήγηση, τις προσφυγές των καναλιών.

Μετά την απόφαση αυτή που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία 16 υπέρ και εννέα κατά, και υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτΕ που μετείχε στην Ολομέλεια για την οποία έχει προκληθεί σάλος, οι διασκέψεις της επομένης εβδομάδος θεωρούνται – και είναι εκ των πραγμάτων- εξαιρετικά κρίσιμες.

 Το δικαστήριο που ξεπέρασε το σκόπελο των τυπικών θεμάτων και εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, αναμένεται να μπει για τα καλά στο σκληρό πυρήνα των θεμάτων που έχουν τεθεί με τις προσφυγές των καναλιών, που βάλλουν κατά του νόμου της κυβέρνησης, με την επίκληση σωρείας αντισυνταγματικοτήτων.

Ειδικότερα, το δικαστήριο θα κληθεί να απαντήσει για το αν είναι συνταγματικός ή όχι ο νόμος σχετικά με τις αρμοδιότητες που δόθηκαν στον αρμόδιο υπουργό για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, ενώ το σύνταγμα ορίζει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ως μόνο αρμόδιο.

Επίσης κρίσιμο είναι και το θέμα των τεσσάρων αδειών, καθώς η εν λόγω διάταξη βάλλεται ως αντισυνταγματική και συγκεκριμένα ως ρύθμιση που προσκρούει σε βασικές συνταγματικές για την οικονομική ελευθερία και άλλα προστατευόμενα ατομικά δικαιώματα.

Και ενώ η Ολομέλεια προχωρεί πλέον στην ουσία της υπόθεσης, ο κίνδυνος να τιναχθούν όλα στον αέρα και να ματαιωθούν οριστικά οι διασκέψεις ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή. Και τούτο διότι ήδη δύο δικαστές είναι ασθενείς και απουσιάζουν, με τους ισάριθμους αναπληρωτές να έχουν πληρώσει τα κενά και να μην υπάρχουν άλλοι δικαστές για αναπλήρωση άν τυχόν άλλος δικαστής για οποιοδήποτε λόγο δηλώσει κώλυμα.

Σε μία τέτοια περίπτωση η διάσκεψη θα ματαιωθεί και η υπόθεση θα δικαστεί από την αρχή.

Λίγο νωρίτερα σήμερα μετά τη θύελλα αντιδράσεων για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτΕ και μετά την πειθαρχική έρευνα σε βάρος του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος παρήγγειλε έρευνα ποινικού χαρακτήρα εφ΄ όλης της ύλης για την πρωτοφανή διαρροή προσωπικών θεμάτων δικαστικού  ο οποίος είναι εγνωσμένου και υψηλού κύρους.

Ο υπουργός με παραγγελία του προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου ζητά να διερευνηθεί σε βάθος αν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα μεταξύ των οποίων, παραβίαση και ανακοίνωση προσωπικών δεδομένων, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας και άλλα.

Παράλληλα, λίγο νωρίτερα για υποκλοπή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του οποίου προσωπικά διοχετεύθηκαν σε μερίδα του Τύπου προκαλώντας οργίλη αντίδραση δικαστικών ενώσεων, διατάχθηκε και από την Εισαγγελία της Αθήνας.

Η έρευνα έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα Σπυρίδωνα Παππά.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση