Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Θολό τοπίο για εκταμίευση δόσης στο Eurogroup της Δευτέρας
Θολό τοπίο για εκταμίευση δόσης στο Eurogroup της Δευτέρας

Θολό τοπίο για εκταμίευση δόσης στο Eurogroup της Δευτέρας

Με τα τρία βασικά προαπαιτούμενα να παραμένουν ανολοκλήρωτα το ενδεχόμενο έγκρισης της εκταμίευσης από το Eurogroup της Δευτέρας παραμένει ανοιχτό. «Πολύ σύντομα», ήταν η απάντηση που έδωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος για το πότε θα μπορούσε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ, χωρίς να δεσμεύεται για τον ακριβή χρόνο.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πιθανολογούσε εδώ και μέρες μια μικρή αναβολή της απόφασης για εκταμίευση, κάτι που ασφαλώς δεν είναι ευχάριστο, χωρίς να προκαλεί πάντως ιδιαίτερη ανησυχία.

Αλλωστε, στο Eurogroup δεν αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση, καθώς υποστηρίζουν ότι πρόκειται για καθυστέρηση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε τεχνικούς λόγους.

Πάντως, τα προαπαιτούμενα που παραμένουν ημιτελή είναι αρκετά σημαντικά για τους θεσμούς, καθώς δεν είναι άλλα από τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας στο πλαίσιο του target model της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πλήρης απελευθέρωση), την απόφαση του ΣτΕ για την επένδυση στο Eλληνικό, καθώς και το θέμα «αγκάθι» για την ελληνική κυβέρνηση, η επίτευξη προόδου όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Για το τελευταίο, «αναμένεται ανεμπόδιστη εκτέλεσή τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι θεσμοί θα κληθούν να αποφασίσουν κατά πόσον συνεχίζονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ανεμπόδιστα και αυτοί θα δώσουν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση αυτού του προαπαιτούμενου, είπε, αναγνωρίζοντας ότι η μετάβαση της κυβέρνησης από φυσικούς σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν είναι κάτι εύκολο. Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε την εξέλιξη της υπόθεσης τεχνική και δήλωσε πως «οι θεσμοί θα δουν πόσο μακριά έχουμε πάει, ενδεχομένως να είναι έτοιμοι για τη Δευτέρα, ενδεχομένως και όχι».

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι το θέμα της επιτήρησης μετά το πρόγραμμα είναι αντικείμενο διασυνδεδεμένο με την τρέχουσα συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο δεν θέλησε να μιλήσει για το αν και κατά πόσον θα πρέπει να υπάρξει προληπτική γραμμή πιστώσεων ή κάποιου άλλου είδους διευθέτηση. Ο ίδιος εξήγησε ότι το κατά πόσον θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης μετά τη λήξη του προγράμματος είναι θέμα της Ελλάδας, καθώς μόνο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να τη ζητήσει. Συγχρόνως τόνισε ότι όσον αφορά τις τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε αυτή τη φάση αυτές επικεντρώνονται στη διαμόρφωση του μηχανισμού που θα συνδέσει την ανάπτυξη με το μέγεθος της ελάφρυνσης. «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της συζήτησης», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Nίκη για την ομάδα Βόλεϊ του Ολυμπιακού Βόλου #γυναικείαομάδαβόλεϊ - https://t.co/whWLcdBxAI -

  • Διπλή νίκη για τα κορίτσια του Ολυμπιακού Βόλου #κορασίδεςΟλυμπιακούΒόλου - https://t.co/5pwP2pi0QP -

  • Η #πατρίδα μας… οι #λέξεις #λέξεις #πατρίδα - https://t.co/hJYXgwPtmM -

"Αλιεύοντας" την είδηση