Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Θέσπιση ορίου ακατάσχετου για τις αγροτικές επιδοτήσεις αναφέρει ο Β. Αποστόλου
Θέσπιση ορίου ακατάσχετου για τις αγροτικές επιδοτήσεις αναφέρει ο Β. Αποστόλου

Θέσπιση ορίου ακατάσχετου για τις αγροτικές επιδοτήσεις αναφέρει ο Β. Αποστόλου

Η των επιδοτήσεων από κατασχέσεις έναντι χρεών πρόκειται άμεσα να θεσπιστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης που είχε σήμερα στην Κομοτηνή ο Βαγγέλης Αποστόλου. Συγκεκριμένα θα τεθεί όριο ακατάσχετου των επιδοτήσεων ως εξής: για επιδοτήσεις μέχρι 5.000 θα μπορεί να κατασχεθεί το 10% του ποσού, για επιδοτήσεις μέχρι 10.000 θα μπορεί να κατασχεθεί το 20% του ποσού και για επιδοτήσεις πάνω από 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 50% του ποσού.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ισχύει το των αγροτικών ενισχύσεων που είναι κάτω από 12.000 ευρώ. «Πρόκειται», είπε, «για πρωτοβουλία της ς που προστάτεψε με αυτόν τον τρόπο τους αγρότες, αφού από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα».

Αναφορικά με το ασφαλιστικό των αγροτών ο κ. Αποστόλου είπε ότι σήμερα είναι «στον αέρα» και αντιμετωπίζει προβλήματα μεγαλύτερα από το ασφαλιστικό άλλων κλάδων. «Το 85% των ποσών που καταβάλλονται στους αγρότες για τις τους το πληρώνει ο κρατικός . Επίσης 350.000 αγρότες, περίπου οι μισοί από τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους», σημείωσε.

Ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε ευνοϊκό σε σχέση με άλλους κλάδους το προτεινόμενο νέο πλαίσιο, αφού εξασφαλίζεται η προσαρμογή των ασφαλίστρων σε βάθος τετραετίας, μέχρι το 2019, και το εισόδημα που ορίζεται ως βάση για τον υπολογισμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς είναι το 80% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργαζόμενου.

Δηλαδή, τα 468 ευρώ το μήνα, ή 5.600 ευρώ το χρόνο. Όπως είπε, σύμφωνα με το Σχέδιο Κατρούγκαλου για τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων αγροτών (το 88%, δηλαδή 466.000 αγρότες) τα ετήσια ασφάλιστρα θα αυξηθούν σταδιακά από 946 ευρώ που είναι σήμερα, στα 1.544 ευρώ το 2019. «Είναι μια αύξηση συνολικά 63% στην τετραετία, αλλά πρόθεση της ς είναι να εξαντλήσει, κατά τις με τους δανειστές, κάθε περιθώριο για τη μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού», τόνισε.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση