Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Θέση στις μεγάλες αγορές βρίσκουν τα ελληνικά προϊόντα
Θέση στις μεγάλες αγορές βρίσκουν τα ελληνικά προϊόντα

Θέση στις μεγάλες αγορές βρίσκουν τα ελληνικά προϊόντα

Σημαντική αύξηση σε μεγάλες αγορές εκτός Ευρώπης, όπως στις , στην αλλά και στη Σαουδική Αραβία, παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου . Την ίδια ώρα, σημαντικά ενισχύθηκαν οι εξαγωγές βιομηχανικών ειδών, με μερίδιο στο σύνολο των εξαγωγών 43,1%.

Οι δύο αυτές εξελίξεις, εάν βεβαίως συνεχισθούν και δεν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο, προσδίδουν βάθος και ποιότητα στις ελληνικές εξαγωγές.

Πρώτον, διότι τα εισέρχονται σε δυναμικές αγορές, δεύτερον, διότι πρόκειται για εξαγωγές με υψηλότερη προστιθέμενη αξία από αυτή των πρώτων υλών και των νωπών, μη τυποποιημένων ή επεξεργασμένων αγροτικών προϊόντων. Τα αυτά, ωστόσο, δεν είναι ικανά να εξαλείψουν την ανησυχία που προκαλούν τα στοιχεία για τη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και κατά συνέπεια τη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου στα 15,39 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του από 13,08 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 η Ιταλία εξακολουθεί να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στις επόμενες θέσεις ακολουθούν –όπως και στο αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο– η και η Κύπρος. Η ξεπέρασε τη Βουλγαρία στην 4η θέση, με τη γειτονική βαλκανική χώρα πλέον να είναι πέμπτη. Στην 6η θέση βρίσκεται, με άνοδο κατά δύο θέσεις από το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο, ο Λίβανος, στην 7η οι (όπως και πέρυσι) και το Ηνωμένο Βασίλειο στην 8η θέση (από 6η το 2016). Στην 9η θέση βρίσκεται η Ρουμανία, όπως και πέρυσι, και στη 10η η Γαλλία από την 12η στο εννεάμηνο του 2016.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η ΠΠΜ απαιτεί μετρήσεις για #διοξίνες στο Βόλο και παύση της καύσης σκουπιδιών #διοξίνες - https://t.co/tt396b1rMI -

  • Στην εκδήλωση της Πανθεσσαλικής Στέγης για τον Παπαδιαμάντη η αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ - https://t.co/ZZTHlCiVge… -

  • Όμιλος δημοσιογραφίας στο πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου #όμιλοςδημοσιογραφίας #πρότυποΓυμνάσιοΒόλου - https://t.co/2Sv5uZg1iA -

"Αλιεύοντας" την είδηση