Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Θερμή υποδοχή Αμπάς στο Μέγαρο Μαξίμου
Θερμή υποδοχή Αμπάς στο Μέγαρο Μαξίμου

Θερμή υποδοχή Αμπάς στο Μέγαρο Μαξίμου

Βέβιος ότι η επίσκεψή του Προέδρου της Πλαιστινιακής Αρχής θα αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών «και στην προσπάθεια να δώσουμε μια νέα ώθηση για την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Μαχμούντ Αμπάς στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την πλευρά του, ο κ. Αμπάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος.

Αφού καλωσόρισε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο και μίλησε για τις διαχρονικά στενές σχέσεις ς και Παλαιστίνης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε «ζούμε, δυστυχώς, σε μια περίοδο που την περιοχή μας την περιτριγυρίζουν εξελίξεις αρνητικές, μεγάλης αστάθειας, πόλεμοι, επεμβάσεις, ταυτόχρονα η τρομοκρατικών οργανώσεων και τρομοκρατικών επιθέσεων». «Γι΄ αυτό είναι ίσως πιο κρίσιμο και πιο σημαντικό από κάθε άλλη φορά να αναδείξουμε την ανάγκη της συνεργασίας, της ειρηνικής εξεύρεσης λύσεων πάνω στα προβλήματα», τόνισε και προσέθεσε ότι «και η επίλυση του Παλαιστινιακού είναι ένα “κλειδί” για ειρηνικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα φιλοδοξούμε να παίξει έναν ρόλο εποικοδομητικό σε αυτήν την κατεύθυνση, ως μια χ που αποτελεί πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως μια χ που αποτελεί φίλη της Παλαιστίνης και του αραβικού κόσμου, αλλά ταυτόχρονα και μια χώρα που βρίσκεται σε μια στενή σχέση και έχει συνεργασία και με το Ισραήλ». «Συνεπώς», συμπλήρωσε, «μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο μιας γέφυρας στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και ς λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα».

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Αμπάς αναφέροντας ότι η επίσκεψή του δίνει την ευκαιρία να αναδειχτεί ο ιστορικός δεσμός που συνδέει τους δύο λαούς. Έκανε λόγο για μια σχέση στενή, φιλίας, αδελφική σχέση, «που δοκιμάστηκε σε δύσκολες στιγμές και σφυρηλατήθηκε σε δύσκολες εποχές». Όλοι έχουν να θυμούνται, είπε, την πολύ ζεστή σχέση του Προέδρου Αραφάτ με την Ελλάδα και την ελληνική , τότε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και αργότερα. Είπε ακόμη ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που υποδέχεται στη χώρα τον κ. Αμπάς ως επικεφαλής της Παλαιστίνης, «ενός αγώνα και ενός λαού που δίνει τη μάχη για να κατοχυρώσει το δίκιο του, ένα δίκιο κι έναν αγώνα που έχει συγκινήσει και έχει παρακινήσει αγώνες και διεκδικήσεις σε όλον τον κόσμο».

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος, εξέφρασε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παλαιστιανικής Αρχής.

Ο Μαχμούντ Αμπάς ευχαρίστησε θερμά τον πρωθυπουργό γιατί μέσα σε λίγους μήνες τον έχει συναντήσει ήδη τέσσερις φορές. «Θεωρώ τον εαυτό μου πλέον τυχερό διότι σας συναντώ μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα τέσσερις φορές. Αυτό όμως αντανακλά και το βάθος των μεταξύ μας σχέσεων και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών», είπε ο κ. Αμπάς και προσέθεσε: «Οι σχέσεις μας είναι ιστορικές, είναι στενές σχέσεις, είμαστε γείτονες, έχουμε πολλά κοινά στοιχεία που μας δένουν, και θα έλεγα ότι έχετε βάλει το χέρι σας επί τον τύπον των ήλων όταν είπατε για την ανάγκη επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος προκειμένου να επιλυθούν και άλλα προβλήματα».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση