Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Τέσσερις ανατροπές σε συντάξεις, όρια ηλικίας
Τέσσερις ανατροπές σε συντάξεις, όρια ηλικίας

Τέσσερις ανατροπές σε συντάξεις, όρια ηλικίας

Το δεύτερο πκέτο μνημονικών διατάξεων που ανατρέπει συνταξιοδοτικά δικαιώματα και αλλάζει άρδην τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για χιλιάδες ασφαλισμένους που η συνταξιοδότησή τους αρχίζει –ανεξάρτητα από το πότε θεμελίωσαν δικαίωμα– την 1η Ιανουαρίου 2015, «ξεκλείδωσε» με την υπογραφή της γενικής εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας. Το έγγραφο εστάλη ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων που καλούνται πλέον να ρίξουν στα θολά σημεία της εγκυκλίου, εφαρμόζοντας στην πράξη διατάξεις που ψηφίστηκαν μέσα στον Αύγουστο με το 3ο μνημόνιο και αλλάζουν τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, αυξάνουν τα συνταξιοδότησης καταργώντας σταδιακά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, φέρνουν ανατροπές στα κατώτατα όρια και παγώνουν τις κατώτατες συντάξεις έως την 1/12/2021.

Το πρώτο πακέτο αλλαγών ήρθε με την επιβολή της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ στις επικουρικές συντάξεις και την αύξηση της αντίστοιχης εισφοράς στις κύριες. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες οι συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις Οκτωβρίου να είναι ακόμη περισσότερο μειωμένες σε σχέση με αυτές του Σεπτεμβρίου που καταβλήθηκαν στο τέλος του προηγούμενου μήνα, αφού παρακρατείται και η πρώτη από τις τρεις ισόποσες δόσεις που αντιστοιχούν στην αναδρομική εφαρμογή του μέτρου, για το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου.

Το τρίτο και τελειωτικό πακέτο θα έρθει εντός Οκτωβρίου, με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση αναζητώντας ισοδύναμα , για να μην εφαρμόσει αυτά που έχουν ήδη υπογραφεί με τη συμφωνία του Ιουλίου. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή άλλων ισοδύναμων μέτρων, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή νέα περικοπή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών εντός του 2015, σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ ώς το τέλος του 2019, μέτρο που αφορά 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους, σταδιακή αύξηση των εισφορών σε ΟΓΑ, ΝΑΤ και ΟΑΕΕ, κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών – παροχών. Αντί αυτών, η του υπουργείου Εργασίας προωθεί την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με δομικές και παραμετρικές παρεμβάσεις, που θα οδηγήσουν σύμφωνα με τους ειδικούς σε μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης κύριας και επικουρικής σύνταξης για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, αλλά και σε περικοπές παροχών για τους ήδη συνταξιούχους. Ο πιέζει, καθώς το μνημόνιο προβλέπει την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός του Οκτωβρίου.

Στο ενδιάμεσο μάλιστα, η του υπουργείου Εργασίας καλείται να εκδώσει όλες τις απαιτούμενες εγκυκλίους για την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων που έρχονται ως συνέχεια του νόμου 3863/2010 (γνωστού πλέον και ως νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη), τον οποίο βέβαια φιλοδοξεί να καταργήσει εντός του

10s18asfalistikometra-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση