Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Τεράστιες οι αποκλίσεις στις αξίες των ακινήτων
Τεράστιες οι αποκλίσεις στις αξίες των ακινήτων

Τεράστιες οι αποκλίσεις στις αξίες των ακινήτων

Τέλος σε μία από τις στρεβλώσεις των τελευταίων ετών στην αγορά ακινήτων αναμένεται να θέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (), βάσει της οποίας προκύπτει ότι οι έπρεπε να έχουν αναπροσαρμοστεί ήδη από την 21η Μαΐου του 2015. Με τον τρόπο αυτό, θα πάψει να υφίσταται η αδικία που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια εφαρμογής των και νωρίτερα του Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της , καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων φορολογούνταν με βάση αντικειμενικές αξίες που δεν είχαν καμία επαφή με την πραγματικότητα που είχε διαμορφωθεί στην κτηματαγορά.

Εν ολίγοις, ήταν δεδομένο ότι δύσκολα θα επιτρεπόταν η παράταση ενός καθεστώτος, βάσει του οποίου οι πολίτες φορολογούνταν για την κατοχή ακινήτων εν έτει 2015, με βάση αντικειμενικές τιμές του 2007, δηλαδή όταν η αγορά βρισκόταν στο απόγειό της κι ενώ έχει μεσολαβήσει η οικονομική κρίση, που έχει οδηγήσει τις τιμές σε της τάξεως του 40%-45% κατά μέσο όρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, είναι σχεδόν μηδαμινές οι περιπτώσεις ακινήτων, των οποίων η τρέχουσα εμπορική αξία παραμένει υψηλότερη της αντικειμενικής. Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν ορισμένα νεόδμητα κυρίως σε παραθεριστικές περιοχές, των οποίων η εμπορική αξία είναι ελαφρώς υψηλότερη της αντικειμενικής κι αυτό επειδή στην περιφέρεια, οι αντικειμενικές αξίες έχουν συγκρατηθεί σε χαμηλό επίπεδο.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις και ιδίως όσο παλιότερο είναι ένα ακίνητο, οι αποκλίσεις είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, πουθενά στην Αττική δεν καταγράφονται σήμερα αγοραπωλησίες κατοικιών σε τιμές υψηλότερες των αντικειμενικών, ούτε καν σε νεόδμητες κατασκευές. Οπως αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος, στη συντριπτική πλειονότητα των, ούτως ή άλλως, ελάχιστων αγοραπωλησιών που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο, οι τιμές είναι χαμηλότερες των αντικειμενικών, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 10% έως 50% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, όσο ακριβότερη είναι μια περιοχή, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση αντικειμενικής-εμπορικής, δεδομένου ότι οι τιμές πώλησης έχουν υποχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό. Για παράδειγμα, στη Βουλιαγμένη καταγράφεται απόκλιση της τάξεως του 56%, ενώ στην περιοχή του Πειραιά, η απόκλιση ξεπερνά το 46%. Αντίστοιχα, αποκλίσεις καταγράφονται πλέον ακόμα και στις περιοχές, όπου οι αντικειμενικές τιμές ήταν από τις χαμηλότερες στην Αττική, όπως για παράδειγμα στο Πέραμα, όπου η τιμή ζώνης διαμορφώνεται σε 725 ευρώ/τ.μ., όταν η τιμή πώλησης κατοικίας (νεόδμητης και μεταχειρισμένης) έχει πλέον υποχωρήσει σε 600 ευρώ/τ.μ., δηλαδή 17,25% χαμηλότερα της αντικειμενικής.

17s19antikeimenikesaksies-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση