Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Τέλος οι διημερεύσεις στα φαρμακεία
Τέλος οι διημερεύσεις στα φαρμακεία

Τέλος οι διημερεύσεις στα φαρμακεία

Χωρίς διημερεύοντ φρμακεία (8 π.μ. – 8 μ.μ.) είναι από χθες η χώρα, μετά την του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Οι εξυπηρετούνται από τα με το κλασικό ωράριο (εκείνα που λειτουργούν σε πενθήμερο βάσει του ωραρίου 8 π.μ. – 2 μ.μ. και 5 μ.μ. – 8 μ.μ. εκτός απογεύματος Δευτέρας, Τετάρτης) ή από τα φαρμακεία με το διευρυμένο ή ελεύθερο ωράριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου ς, από τα 3.000 φαρμακεία του λεκανοπεδίου σε μηνιαία βάση τα 450 ήταν διημερεύοντα και τα 150 διανυκτερεύοντα. Επίσης, 120 φαρμακεία λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο (8 π.μ. – 11 μ.μ.), ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των φαρμακείων με ελεύθερο ωράριο, διότι δεν δηλώνονται σε κάποια κατάσταση των φαρμακευτικών συλλόγων και της περιφέρειας.

Σημειώνεται ότι η διημέρευση και η διανυκτέρευση είναι υποχρεωτικές για τους φαρμακοποιούς. Ωστόσο, στην πράξη τα τελευταία χρόνια, με την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων και τη λειτουργία ολοένα περισσότερων διευρυμένων φαρμακείων, τα συνοικιακά φαρμακεία ζητούν να εξαιρεθούν από τις διημερεύσεις ή τις διανυκτερεύσεις – ο νόμος επιτρέπει την εξαίρεση για συγκεκριμένους λόγους. Σύμφωνα με τον ΦΣΑ, τουλάχιστον 600 φαρμακεία της ς βρίσκονται πλέον εκτός εφημεριών (διημερεύσεις ή διανυκτερεύσεις).

Ο πρόεδρος του Κώστας Λουράντος είχε μιλήσει για «κατάρρευση» των εφημεριών στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, καθώς αδυνατούσε να συμπληρώσει τους καταλόγους για διημέρευση, αποτέλεσμα της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων. Η δυσλειτουργία των φαρμακείων και το χάος που επικρατεί στον χώρο αλλά και στους έχουν τεθεί πιεστικά από τον ΦΣΑ στην του υπουργείου Υγείας, με αίτημα την επαναφορά του παλαιού ωραρίου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση