Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Τελετή έναρξης της Ευρωπαϊκής Έκθεσης
Τελετή έναρξης της Ευρωπαϊκής Έκθεσης

Τελετή έναρξης της Ευρωπαϊκής Έκθεσης

Στην έναρξης της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για το διάστημα (EUROPEAN SPACE EXPO) που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 και ώρα 11:00 συμμετέχει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η ευρωπαϊκή έκθεση διαστήματος είναι μία περιοδεύουσα έκθεση, την οποία έχουν ήδη επισκεφτεί πάνω από 500.000 πολίτες σε διάφορες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις – όπως το Λονδίνο, η Μαδρίτη, η Βουδαπέστη, η Βιέννη και η Βαρσοβία – και η οποία θα παρουσιασθεί στην Αθήνα, από τις 28 Μαρτίου 2015 έως τις 5 Απριλίου 2015.

Η έκθεση για το διάστημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία η είσοδος είναι ελεύθερη, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και απευθύνεται σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Πρόκειται για μία επίδειξη της διαστημικής υποδομής της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων και των εμβληματικών προγραμμάτων Galileo και Copernicus. Έχει ως σκοπό να καταδείξει την άμεση επίδραση που έχουν οι σχετιζόμενες με το διάστημα εφαρμογές στην καθημερινότητα των πολιτών, και πως δημιουργούν νέες ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και νέες .

 Πρόγραμμα

Εναρ εκδήλωση για την ευρωπαϊκή έκθεση διαστήματος

Αθήνα, Πλατεία Συντάγματος, 28η Μαρτίου 2015

 11:00   Επίσκεψη της έκθεσης στους δημοσιογράφους

Ομάδα της Ευρωπαϊκής Έκθεσης Διαστήματος

Αικατερίνη ΚΑΒΒΑΔΑ, Επικεφαλής της μονάδας Galileo και EGNOS, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Καφές

 11:30   Εναρ εκδήλωση

Χαιρετισμός και παρουσίαση των ομιλητών

Ομάδα της Ευρωπαϊκής Έκθεσης Διαστήματος

Ομιλητές:

Γεώργιος ΚΑΜΙΗΣ (5 λεπτά)

Δήμαρχος Αθηνών

 Αργύρης, ΠΕΡΟΥΛΑΚΗΣ (5 λεπτά)

Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα,

 Αικατερίνη ΚΑΒΒΑΔΑ (5 λεπτά)

Επικεφαλής της Μονάδας Galileo και EGNOS, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 Δρ. ικόλαος ΠΡΕΚΑΣ, (5 λεπτά)

Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Οργανισμών, Διεθνούς Επιστήμης και Τεχνολογίας

Διεύθυνση Συνεργασίας, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας

Καθηγητής Κανάρης ΤΣΙΝΓΚΑΝΟΣ (5 λεπτά)

, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Δρ. Jorge-A. SANCHEZ-P. (5 λεπτά)

Συνιδρυτής και Υπεύθυνος Στρατηγικής και Οικονομικών,

Πρωτοβουλία συνεργατικών σχηματισμών (clusters) Corallia

 12:00   Εγκαίνια

12:05   Δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και συνέντευξη Τύπου

 Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος

Η Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος (European Space Expo) “Ανακαλύψτε τα οφέλη των διαστημικών εφαρμογών στην καθημερινότητά σας” θα φιλοξενηθεί στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα από το Σάββατο 28 Μαρτίου έως και την Κυριακή 5 Απριλίου.

Από τις 28 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος φιλοξενείται στην πλατεία Συντάγματος και αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο το διάστημα βελτιώνει ακόμα και την καθημερινότητά μας!

Αυτή την άνοιξη, η Αθήνα θα φιλοξενήσει την περιοδεύουσα έκθεση της ΕΕ για το διάστημα. Η έκθεση αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι διαστημικές δραστηριότητες και εφαρμογές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Περισσότερες από 30.000 εφαρμογές που βασίζονται σε διαστημικές τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στη βελτιστοποίηση των μεταφορών, στην αύξηση της αποδοτικότητας στη γεωργία και την αλιεία, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ς.

Μετά την επιτυχή επίσκεψη σε 23 ευρωπαϊκές πόλεις, η έκθεση θα εγκατασταθεί τώρα στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος. Από τις 28 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου, επισκέπτες όλων των ηλικιών θα μπορούν να δουν, να αγγίξουν και να περιεργαστούν τη μεγάλη ποικιλία καινοτόμων τεχνολογιών και υπηρεσιών που προσφέρει η διαστημική βιομηχανία. Με μοναδικές διαδραστικές, εκπαιδευτικές και διασκεδαστικές παρουσιάσεις η έκθεση θα αναδείξει τα πολλά οφέλη που προκύπτουν όταν επενδύουμε στο διάστημα.

Η είσοδος στην ευρωπαϊκή έκθεση διαστήματος είναι ελεύθερη για το κοινό και όλο το ενημερωτικό υλικό θα διατίθεται σε πολλές γλώσσες.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ καElżbieta Bieńkowska, δήλωσε: «Οι επενδύσεις της ΕΕ στο διάστημα είναι καίριας σημασίας για την που είναι απαραίτητες για τη σύγχρονη ζωή μας. Η έκθεση αυτή αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τους επισκέπτες στην Ελλάδα να εξετάσουν το ευρύ φάσμα εφαρμογών που διατίθενται πλέον χάρη στα προγράμματα δορυφορικής πλοήγησης και γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Μέσω των επενδύσεων στα εμβληματικά προγράμματα Galileo και Copernicus, οι ευρωπαίοι πολίτες θα επωφεληθούν από πολλές υπηρεσίες και εφαρμογές που δημιουργούν ευκαιρίες στην παγκόσμια αγορά και συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη.

Με το Galileo, η Ευρώπη βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στο να αποκτήσει το δικό της έξυπνο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης, το οποίο θα αποφέρει πολλά οφέλη τόσο στις οικονομίες μας όσο στην καθημερινή μας ζωή. Από το 2015, ο νέος σχηματισμός δορυφόρων θα καταστήσει δυνατή την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών όπως ακριβέστερη πλοήγηση στα αυτοκίνητα, αποτελεσματική διαχείριση των οδικών μεταφορών, υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης, ασφαλέστερες τραπεζικές συναλλαγές, καθώς και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκτιμάται ότι η αξία της παγκόσμιας αγοράς δορυφορικών προϊόντων και υπηρεσιών θα φθάσει τα 237 δισ. ευρώ το 2020. Η ανεξαρτησία στον τομέα της δορυφορικής πλοήγησης είναι σημαντική για την οικονομία της ΕΕ: το 2011 είχε εκτιμηθεί ότι το 6-7% του ΑΕΠ της Ευρώπης, ή 800 δισ. εξαρτιόταν ήδη από υπηρεσίες δορυφορικής πλοήγησης. Ανεξάρτητες μελέτες έχουν δείξει ότι το πρόγραμμα Galileo θα μπορούσε να αποφέρει 90 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία κατά τα πρώτα 20 έτη λειτουργίας του.

Παράλληλα με το πρόγραμμα Galileo, το πρόγραμμα γεωσκόπησης Copernicus της ΕΕ χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγονται από δορυφόρους καθώς και επίγεια εργαλεία μέτρησης για να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της αλλαγής του κλίματος και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Τούτο επιτυγχάνεται με την ακριβή παρατήρηση της κατάστασης των ωκεανών ή της χημικής σύστασης της ατμόσφαιρας. Το Copernicus θα χρησιμοποιηθεί επίσης στον τομέα της ς, όπως για παράδειγμα στην επιτήρηση των συνόρων. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η διεθνής αγορά εμπορικών δεδομένων γεωσκόπησης θα μπορούσε να ανέλθει σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2017. Το Copernicus αναμένεται να αποφέρει οφέλη ύψους τουλάχιστον τέσσερις έως δέκα φορές σε σχέση με τις αναγκαίες επενδύσεις.

Επί του παρόντος, η αξία ολόκληρης της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής βιομηχανίας ανέρχεται σε 5,4 δισ. ευρώ ετησίως και απασχολεί περισσότερα από 31.000 άτομα που αντιστοιχεί σε εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης.

Με τις μοναδικές διαδραστικές, εκπαιδευτικές και διασκεδαστικές παρουσιάσεις στην Ευρωπαϊκή έκθεση διαστήματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει τα πολλαπλά οφέλη που συνεπάγονται οι επενδύσεις στο διάστημα για την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών. Μην τη χάσετε!

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση