«Τελεσίγραφο» τριών μηνών στην Ελλάδα για τον έλεγχο των συνόρων
«Τελεσίγραφο» τριών μηνών, προκειμένου να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορά της, έστειλε προς την Αθήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν θα κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα.
Αφορμή αποτέλεσε η παρουσίαση στο Κολέγιο των Επιτρόπων των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο θέμα του προσφυγικού, στο πλαίσιο δημοσιοποίησης της έκθεσης ειδικών, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στα ελληνικά σύνορα. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση έγινε αποδέκτης συστάσεων όσον αφορά στη διαδικασία καταγραφής μεταναστών, καθώς όπως προκύπτει μέσω της έκθεσης δεν γίνεται σωστή δακτυλοσκόπηση και έλεγχος εγγράφων, ενώ εκφράζεται ανησυχία ότι οι ελληνικές αρχές δεν ταυτοποιούν τα άτομα αυτά με τις βάσεις δεδομένων διαφόρων υπηρεσιών, όπως η Interpol.
Παρόλα αυτά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων αναγνώρισε ότι από το Νοέμβριο έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.
Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρώσει την δημιουργία και λειτουργία και των 5 hotspots που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας από το 2015 καθώς το θέμα θα τεθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών.
Οι συστάσεις προς την Ελλάδα θα πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να υλοποιηθούν από τη χώρα μας μέσα σε ένα τρίμηνο. Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να τις υλοποιήσει, τότε οι χώρες της ζώνης Σένγκεν που έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή ελέγχους στα σύνορα τους, όπως η Αυστρία και η Γερμανία θα μπορούν να τους επεκτείνουν μέχρι και δύο χρόνια.
Παράλληλα, ο κ. Ντομπρόφσκις ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, συμπληρώνοντας ότι η επαναξιολόγηση των προϋποθέσεων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
«Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, στο πλαίσιο της οποίας τίθενται πολλά ζητήματα», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι αναμένεται να καθοριστούν από τις ελληνικές αρχές ποια μέτρα θα ληφθούν έτσι ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, το 2017 και το 2018 και να προχωρήσει η χώρα προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Τέλος, όσον αφορά το ασφαλιστικό, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει μια «αρκετά ολοκληρωμένη» πρόταση και βρίσκεται υπό συζήτηση η «εμβέλεια και η φιλοδοξία της».
«Θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντικό να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Ωστόσο δεν μπορούμε να κινηθούμε γρηγορότερα από το ρυθμό με τον οποίο κινούνται οι ελληνικές αρχές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιτυχής εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο», κατέληξε ο κ. Ντομπρόφσκις.
πηγή:kathimerini.gr