Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Τελευταία ημέρα σήμερα για την υποβολή φορολογικής δήλωσης- Μέχρι και 500 ευρώ το πρόστιμο
Τελευταία ημέρα σήμερα για την υποβολή φορολογικής δήλωσης- Μέχρι και 500 ευρώ το πρόστιμο

Τελευταία ημέρα σήμερα για την υποβολή φορολογικής δήλωσης- Μέχρι και 500 ευρώ το πρόστιμο

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και υπολείπονται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας περίπου 250.000 δηλώσεις.

Οσοι δεν καταφέρουν να υποβάλουν τη δήλωση, δεδομένου ότι το ηλεκτρονικό σύστημα μπορεί κατά μέγιστο να δεχθεί 160.000 δηλώσεις ημερησίως, θα αναγκαστούν να πληρώσουν τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία και τα οποία ανέρχονται από 100 έως 500 ευρώ κατά περίπτωση.

Με βάση την τελευταία εκκαθάριση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, περίπου ένας στους τρεις φορολογουμένους καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2015.
Ειδικότερα, από τις 5.646.721 δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί (σ.σ.: η εκκαθάριση γίνεται αυτόματα με την ολοκλήρωση υποβολής της δήλωσης) προκύπτουν τα εξής:

• Για 2.093.618 φορολογουμένους ή το 37,08% το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό. Οι ανωτέρω πρέπει να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το προηγούμενο έτος, ο οποίος κατά μέσον όρο ανέρχεται σε 1.458 ευρώ και τις συνολικές προσδοκώμενες να ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ συνολικά.

• Επιστροφή φόρου. Ωστόσο οι επιστροφές δεν θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων καθώς, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, τυχόν επιστροφές φόρου συμψηφίζονται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, ακόμα και εάν αυτές δεν είναι ληξιπρόθεσμες.

• Το 45,97 % των φορολογουμένων έχει μηδενικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, για αυτούς δεν προκύπτει κανένας φόρος.

Οσοι λάβουν χρεωστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο που τους αναλογεί με τους εξής τρόπους:

• Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση εξοφλείται στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ ή μέσω e-banking με την ταυτότητα οφειλής. Η πρώτη δόση πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 29 Ιουλίου, η δεύτερη δόσης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Οσοι επιθυμούν μπορούν να πληρώσουν το φόρο εφάπαξ.

• Σε άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν άτοκες δόσεις, που συνήθως φθάνουν τις 12 για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι για να γίνει η πληρωμή σε άτοκες δόσεις με την κάρτα, πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο όριο ίσο τουλάχιστον με το ποσό που εξοφλείται σε κάθε εντολή που δίνεται.

• Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5,05%. Οι αιτήσεις ένταξης γίνονται στο TAXISnet και αφού έχει παρέλθει η προθεσμία της πρώτης δόσης.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση