Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ταξίδι Λαφαζάνη στη Μόσχα για ενεργειακά και αγροτικά
Ταξίδι Λαφαζάνη στη Μόσχα για ενεργειακά και αγροτικά

Ταξίδι Λαφαζάνη στη Μόσχα για ενεργειακά και αγροτικά

 Συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας και τον επικεφαλής της , θα έχει ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης στη . Αναμένεται να θέσει το θέμα ανανέωσης της προμήθειας φυσικού αερίου.

Όλα τα εκκρεμή ζητήματα και οι προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς και οι διαδικασίες για την επιστροφή των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου, στη .

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί το απόγευμα της Δευτέρας (30/03) με τον επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού παραγωγής φυσικού αερίου Αλεξέι Μίλερ και το απόγευμα με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ.

Αναμένεται ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και την κατάσταση γύρω από την ακύρωση της κατασκευής δύο υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η αναμένει ότι θα προταθεί από την Ελλάδα ένα ισοδύναμο από οικονομική άποψη στη θέση των υδροηλεκτρικών σταθμών στη Συκιά και το Πευκόφυτο στον ποταμό Αχελώο, η κατασκευή των οποίων έχει ανασταλεί για οικολογικούς λόγους.

Επί τάπητος και η ανανέωση της προμήθειας φυσικού αερίου

Αυτό αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, που σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να θέσει και το θέμα ανανέωσης της προμήθειας φυσικού αερίου από τη .

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα ζητήσει να μειωθούν οι προβλέψεις προστίμων κατά το σύστημα «take or pay», εφόσον είναι μικρότερη του συμφωνηθέντος η κατανάλωση, καθώς και η τιμή του χορηγούμενου φυσικού αερίου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται επίσης η πρόσκληση της ρωσικής πλευράς να συμμετάσχει στον υπό προκήρυξη διαγωνισμό για παραχώρηση υποθαλάσσιων οικοπέδων για την άντληση πετρελαίου, σύμφωνα με στην ελληνική αντιπροσωπεία.

Επίσης θα συζητηθούν οι προοπτικές επιστροφής των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, καθώς η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι προετοιμάζεται για την άρση των αντικυρώσεων έναντι Ελλάδας, Κύπρου και Ουγγαρίας.

Ως προς τον λεγόμενο «τουρκικό αγωγό», που αναμένεται να καταλήγει στα ελληνοτουρκικά , «θα ακούσουμε και θα κρίνουμε στην Ελλάδα πλέον, σύμφωνα με το και εθνικό συμφέρον», παρατήρησαν καλά ενημερωμένες πηγές στην ελληνική αντιπροσωπεία.

 

πηγή:247news.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/HKjdqTX0sp… -

  • Θερινά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/K27VDcMyfX -

  • «Σχεδιάζοντας με τα παιδιά το μέλλον για την ισότητα των φύλων» - https://t.co/0KD8zMzMo9… -

"Αλιεύοντας" την είδηση