Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ: 1,65 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το σεισμό που έπληξε τα Ιόνια Νησιά το 2015
Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ: 1,65 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το σεισμό που έπληξε τα Ιόνια Νησιά το 2015

Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ: 1,65 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το σεισμό που έπληξε τα Ιόνια Νησιά το 2015

Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να χορηγήσει ενίσχυση ύψους 1,65 εκατ. ευρώ από το στην Ελλάδα για τις συνέπειες του σεισμού στα Ιόνια Νησιά τον Νοέμβριο του 2015.

Στις 17 Νοεμβρίου 2015 σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σειρά μετασεισμών έπληξαν το νησί της Λευκάδας και τα βόρεια τμήματα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Προκλήθηκαν σοβαρές καταστροφές σε οδικούς άξονες, λιμάνια, δημόσια κτίρια, κατ, πολιτιστικούς χώρους και τουριστικές περιοχές.

Η παρούσα ενίσχυση θα συμβάλει στην αποκατάσταση των υποδομών, θα καλύψει το κόστος των έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν καθώς και μέρος των εργασιών καθαρισμού.

Η αρμόδια Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική, κα Κορίνα , δήλωσε: «Το αποτελεί μια από τις πιο χειροπιαστές εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε ώρες ανάγκης. Η χρηματοδοτική ενίσχυση θα βοηθήσει τις κοινότητες στα Ιόνια νησιά να ορθοποδήσουν. Θα συμβάλει στην αποκατάσταση και την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά, ιδίως στον τομέα του τουρισμού».

Η προτεινόμενη ενίσχυση πρέπει τώρα να εγκριθεί από το και το Συμβούλιο.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ έχει συσταθεί με σκοπό να στηρίξει τα κράτη μέλη και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες προσφέροντας χρηματοδοτική ενίσχυση μετά από φυσικές καταστροφές, είτε σε εθνικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο. Το Ταμείο ιδρύθηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική το καλοκαίρι του 2002. Συμπληρώνει τις δημόσιες δαπάνες των κρατών μελών για τη χρηματοδότηση ζωτικών λειτουργιών έκτακτης ανάγκης που επιτελούν οι αρχές, όπως:

αποκατάσταση των βασικών υποδομών, για παράδειγμα ενέργεια, υδροδότηση, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, υγεία και ·
προσωρινή  και το κόστος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του πληθυσμού·
διασφάλιση των υποδομών πρόληψης, όπως τα και αναχώματα·
μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς·
δραστηριότητες καθαρισμού.

Τα ετήσια διαθέσιμα κονδύλια για το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ το 2016 ανέρχονται σε 552 εκατ. ευρώ. Εάν προστεθεί το υπόλοιπο των πιστώσεων από το προηγούμενο έτος, το συνολικό διαθέσιμο ποσό του Ταμείου Αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια του 2016 υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Η χρηματοδοτική συνεισφορά του Ταμείου υπολογίζεται με βάση τη συνολική άμεση ζημία από μια καταστροφή. Αυτή η οικονομική ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για ενέργειες έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης.

Τον Απρίλιο η Επιτροπή κατέβαλε ήδη στην Ελλάδα προκαταβολή 10% επί της αναμενόμενης ενίσχυσης σύμφωνα με νέα διάταξη που εισήχθη το 2015 με την του κανονισμού για το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση