Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Τα ταμειακά διαθέσιμα ξανά στο προσκήνιο
Τα ταμειακά διαθέσιμα ξανά στο προσκήνιο

Τα ταμειακά διαθέσιμα ξανά στο προσκήνιο

Ένα από τα ερωτήματα το οποίο σταδιακά θα απασχολεί ολοένα και περισσότερο , δανειστές και αγορές είναι κατά πόσον επαρκούν τα στα κρατικά ταμεία της ς για να μη χρεοκοπήσει η χ. Οσο περνούν οι ημέρες και η συμφωνία δεν κλείνει τόσο δεν θα εκταμιεύονται οι δόσεις που θεωρητικά είχε σχεδιαστεί να διατεθούν στην . Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την εκταμίευση 5,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Όσο, λοιπόν, δεν καταφθάνουν τα κεφάλαια αυτά τόσο θα εντείνονται τα προβλήματα ς του ελληνικού Δημοσίου και θα αυξάνεται η πίεση προς την ελληνική εν μέσω διαπραγματεύσεων.

Το «έργο» δεν είναι καινούργιο. Σχεδόν σε κάθε έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί έως τ, η συμφωνία επιτυγχανόταν κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν από το «σημείο μηδέν» για την Ελλάδα. Η διαφορά με αυτή τη διαπραγμάτευση είναι ότι η συγκεκριμένη τακτική δεν ακολουθείται από τους δανειστές για να πιεστεί η Αθήνα και να υποχωρήσει σε κάποιες από τις «κόκκινες γραμμές» της. Οι καθυστερήσεις έως τώρα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους σε βασικά θέματα του ελέγχου.

Νέες καθυστερήσεις

Είναι, όμως, σχεδόν βέβαιο ότι μόλις οι δύο θεσμοί «τα βρουν», θα ξεκινήσει η κόντρα με την ελληνική κυβέρνηση, φέρνοντας νέες καθυστερήσεις. Και αυτό είναι το καλό σενάριο. Γιατί υπάρχει και το σενάριο που θέλει τους θεσμούς να μην καταλήγουν σε συμφωνία και απλώς η σημερινή αβεβαιότητα να παρατείνεται με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση κατά διαστήματα.

Μέσα σε αυτό το ασταθές , στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί ψυχραιμία. Οπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, υπάρχει η δυνατότητα η του ελληνικού Δημοσίου να επαρκεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του κράτους έως τα τέλη Μαΐου ή ενδεχομένως και τον Ιούνιο. Βέβαια, δεν γίνεται λόγος για τη μεγάλη λήξη του Ιουλίου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) περί τα 2,8 δισ. ευρώ για ομόλογα που λήγουν και την καταβολή των τόκων προς το Ευρωσύστημα. Η υποχρέωση αυτή δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς να έχει γίνει εκταμίευση κάποιου ποσού από το τρίτο δανειακό πρόγραμμα που έχει υπογράψει η χώρα.

diathesima-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση