Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τα «ψιλά γράμματα» στο deal των F-16
Τα «ψιλά γράμματα» στο deal των F-16

Τα «ψιλά γράμματα» στο deal των F-16

Αρχικά, οι εντελώς ασυνήθιστες για την περίσταση δημόσιες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και έπειτα ο πολιτικός που επικράτησε μέσα στην , δημιούργησαν μια μάλλον θολή εικόνα σχετικά με την πραγματικότητα περί την αναβάθμιση μέρους του στόλου των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τη λογική με την οποία ελήφθη η για αναβάθμιση και αποκαλύπτει με ποιον τρόπο θα ενεργοποιηθούν αντισταθμιστικές πιστώσεις από την αμερικανική Lockheed Martin προς τις Eνοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.), ως προσθήκη στη που είχε γίνει το 2005 κατά την αγορά της τελευταίας παρτίδας F-16, προτού τα αντισταθμιστικά πρακτικά απαγορευθούν στο πλαίσιο εναρμόνισης με κοινοτική οδηγία. Από τα 122 F-16 που η Π.. διαθέτει σήμερα (υπάρχουν ακόμη 32 τα οποία είναι παλαιότερης κατασκευής, F-16 Block 30), θα αναβαθμιστούν αρχικά 84 F-16 με συνολική δαπάνη που δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. δολ. Στο τελικό κόστος θα υπολογιστούν κάποια χρήματα ακόμη, όχι ως πραγματικό χρήμα που θα καταβληθεί από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά ως αντισταθμιστικά (ΑΩ).

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι στα αντισταθμιστικά θα έχει ρόλο και η ΕΑΒ στο πλαίσιο της συμπαραγωγής, το εργοστάσιο της οποίας θα συμμετάσχει σε προγράμματα όπως το -130J, τα F-16 και τα P-3. Στα αντισταθμιστικά περιλαμβάνονται επίσης υποδομές της ΕΑΒ, η υποστήριξη κάποιων τύπων ελικοπτέρων, ένα χρόνιο αίτημα των Ε.Δ. η Δικτυοκεντρικού Συστήματος Επικοινωνίας ανά την , καθώς, επίσης, ζητήματα εκπαίδευσης και έργων κοινωνικού χαρακτήρα.

Πρακτικά ζητήματα

Ως προς την ωφέλεια για την εγχώρια βιομηχανία (δηλαδή την ΕΑΒ στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι αναβαθμίσεις) προκύπτουν ορισμένα πρακτικά ζητήματα. Κατ’ αρχάς να μπορεί η ΕΑΒ να παραδώσει περισσότερα από δέκα αεροσκάφη τον χρόνο, ώστε το 2023-24 να έχουν παραδοθεί και τα 84. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να παραδίδονται από το 2019 τουλάχιστον 16 έως και 24 αεροσκάφη ετησίως. Πριν από το 2019 θα ετοιμαστεί ένα πρωτότυπο αναβαθμισμένο F-16 Block 70 V, το οποίο θα ταξιδέψει ώς τις ΗΠΑ προκειμένου να δοκιμαστεί εργαστηριακά ώστε να πιστοποιηθούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Π.. Σε αυτή την αρχική περίοδο θα γίνουν και οι παραγγελίες για τα ηλεκτρονικά συστήματα που θα τοποθετηθούν στα νέα αεροσκάφη.

Η ανάγκη για αναβάθμιση των F-16 είναι παλαιά (η εκκρεμεί από το 2009) και, όπως έχει συμβεί και με άλλα οπλικά συστήματα, βρίσκεται ήδη στα χρονικά όρια της χρησιμότητάς της. Αν μέρος του στόλου των F-16 δεν αναβαθμιστεί, οι παλαιότερες διαμορφώσεις θα απαξιωθούν σταδιακά, με βασικό την πλήρη απαξίωση έναντι της Τουρκίας. Χαρακτηριστικοί είναι ορισμένοι αριθμοί. Το 2010 η αναλογία μαχητικών (όλων των τύπων) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ήταν 8:10 (239 έναντι 290), σήμερα έχει διαμορφωθεί σε λίγο παρακάτω από 6:10 (179 έναντι 290) και αν δεν πραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση στον υφιστάμενο στόλο της Π.Α., θα πέσει το 2025 στο 4:10 (85 έναντι 235). Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση, η αναλογία δυνάμεων το 2025 θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με σήμερα (122 έναντι 235), με τη διαφορά ότι η Τουρκία θα έχει εντάξει στον στόλο της και μαχητικά πέμπτης γενιάς τύπου F-35. Το 2025 θεωρείται γενικά έτος καμπής, καθώς μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αποφασίσει και τι ακριβώς θα κάνει με τα μαχητικά πέμπτης γενιάς.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεχίζεται το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας στη Μαγνησία #πρόγραμμακουνουποκτονίας - https://t.co/6Xqir6y8bE -

  • Δύο βραβεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τα Hellenic Responsible Business Awards 2021 - https://t.co/PfHr41UMga… -

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για την λειτουργία γραφείου ΕΦΚΑ στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου #ΔήμοςΖαγοράςΜουρεσίου - https://t.co/DWPKyF4q1t -

"Αλιεύοντας" την είδηση