Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Τα πέντε λάθη που μπορεί να εκτοξεύσουν τον ΕΝΦΙΑ
Τα πέντε λάθη που μπορεί να εκτοξεύσουν τον ΕΝΦΙΑ

Τα πέντε λάθη που μπορεί να εκτοξεύσουν τον ΕΝΦΙΑ

Στα 458 υπολογίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) τον μέσο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ενόψει της ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet, που αναμένεται να γίνει στα του μήνα, το ΕΒΕΠ εξέδωσε οδηγίες για την αποφυγή λαθών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αδικαιολόγητα υψηλό ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, το ΕΒΕΠ αναφέρει ότι μία στις δύο επιχειρήσεις της χώρας θα κληθεί φέτος να πληρώσει φόρο για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τις οποίες ιδιοχρησιμοποιεί, ενώ έως και πέρυσι απαλλασσόταν. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βασίλης Κορκίδης δήλωσε χθες πως «ο φετινός “εφιάλτης” του ΕΝΦΙΑ θα είναι επώδυνος για 2,25 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων (31%), λόγω της αύξησης των συντελεστών του φόρου. Επιπλέον, 2,56 εκατ. φορολογούμενοι (35%) καλούνται να πληρώσουν ακριβώς τα ίδια με πέρυσι και οι υπόλοιποι 2,48 εκατ. φορολογούμενοι (34%), ίσως πληρώσουν κάτι λιγότερο». Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί φέτος σε πέντε μηνιαίες δόσεις (από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017) και ο στόχος είναι κάθε μήνα στα να μπαίνουν περί τα 600 εκατ. ευρώ. «Το γενικό σύνολο από τα εκκαθαριστικά θα φθάσει φέτος τα 3,344 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 3,342 δισ. και αυτό παρά το γεγονός ότι τον Μάιο μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες κατά 30%», ανέφερε ο κ. Κορκίδης.
Στον ΕΝΦΙΑ φέτος, σημειώνει το ΕΒΕΠ, αλλάζει το ύψος του «χαρατσιού» που θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν και αυτό συμβαίνει για τους 3 παρακάτω βασικούς λόγους:

• Αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα με την επιβολή νέων αυξημένων, έως και 25%, συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Οι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 /τ.μ. για αξία έως 2 /τ.μ. και φθάνουν τα 11,25 ευρώ/τ.μ. για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ/τ.μ., από 9 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα.

• Μειώθηκε στις 200.000 ευρώ, από 300.000 ευρώ, το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι συντελεστές, που ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξίας άνω των 2.000.000 ευρώ.

• Δεν ισχύει η έκπτωση του 20% που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015 για τους ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Ειδικότερα, όμως, το ΕΒΕΠ επισημαίνει ότι φέτος πρέπει να προσεχθούν τα λάθη που μπορεί να κοστίσουν ακριβά στους φορολογούμενους, όπως:

• Ημιτελές κτίσμα: Αν δεν έχει δηλωθεί, χάνεται η έκπτωση 60%.

• Αγροτεμάχιο: Αν δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς η γεωγραφική του θέση, λαμβάνεται υπ’ όψιν η μεγαλύτερη αρχική βασική αξία ολόκληρου του νομού.

• Κτίσμα εντός αγροτεμαχίου: Αν δηλωθούν ως αγροικίες, πληρώνουν πενταπλάσιο φόρο.

• Κυριότητα και επικαρπία: Από την ηλικία του επικαρπωτή εξαρτάται και το ποσοστό φόρου τόσο για τον ίδιο όσο και για τον ψιλό κύριο.

• Βοηθητικοί χώροι: Αν έχουν δηλωθεί ως κύριοι χώροι κατοικίας, χάνεται η έκπτωση 90%.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

"Αλιεύοντας" την είδηση