Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τα δύο σενάρια για επιστροφή των δανειστών
Τα δύο σενάρια για επιστροφή των δανειστών

Τα δύο σενάρια για επιστροφή των δανειστών

Παρά τη χλιαρή επιβεβαίωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό , στις γνωρίζουν πολύ καλά πως η συμμετοχή του δεν θα είναι τόσο απλή και δεν θα γίνει εάν η δεν δεχθεί να πάρει περαιτέρω τώρα.

Αυτή τη στιγμή, το Ταμείο δεν δέχεται να επιστρέψει στην Αθήνα για να διαπραγματευτεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του σε νέο . Θέλει πρώτα να δει την να νομοθετεί, αν όχι όλες, σίγουρα κάποιες από τις που θεωρεί αναγκαίες, όπως τη μείωση του αφορολογήτου ή τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Και μετά θα αποφασίσει για το τι θα πράξει.

Με βάση τον σχεδιασμό που φαίνεται να υφίσταται, το πρώτο βήμα –αναφορικά πάντα με το ελληνικό ζήτημα– θα είναι οι επικεφαλής των θεσμών να συμφωνήσουν κατ’ αρχήν μεταξύ τους στα αιτήματα που θα θέσουν προς υλοποίηση από την Αθήνα. Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμφωνεί με νομοθέτηση περαιτέρω μέτρων εκ των προτέρων ως προαπαιτούμενο για την τους στη χώρα ώστε να διαπραγματευτούν με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό αναμένεται να γίνει στο , καθώς όλοι θα βρίσκονται στις .

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρονται σε δύο σενάρια τα οποία μπορεί να εξελιχθούν όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

Πρώτο σενάριο. Μετά το στις 26 Ιανουαρίου, οι συμφωνούν στα αιτήματα που θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση και επιστρέφουν στην Αθήνα. Η κυβέρνηση δέχεται να νομοθετήσει κάποιο από τα , και τότε –ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο– η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί. Αυτό είναι το πολύ θετικό σενάριο. Πηγές των Βρυξελλών έλεγαν ότι αν βρεθεί ο συμβιβασμός με το ΔΝΤ, τότε η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ εύκολα.

Δεύτερο σενάριο. Οι επιστρέφουν με αίτημα τη νομοθέτηση κάποιων από τα μέτρα και η Αθήνα αρνείται, οπότε ξεκινάει μια που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η αξιολόγηση να μείνει μετέωρη για τους επόμενους μήνες, ακόμα και μέχρι τον Μάιο ή Ιούνιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις δύο Eυρωπαίων αξιωματούχων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #φωτιά σε παράγκα στο Αλιβέρι #φωτιά - https://t.co/LiAaX7fSka -

  • Διαπλάτυνση δρόμου #Βένετο-Κουλούρι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας #Βένετο #ΒένετοΚουλούρι - https://t.co/S6svdfXr7J -

  • Στη Νίκη Βόλου η Αμαλία Καπούλα #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KlqnjE4Jp -

"Αλιεύοντας" την είδηση