Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Tα capital controls «βούλιαξαν» τις εξαγωγές τον Οκτώβριο
Tα capital controls «βούλιαξαν» τις εξαγωγές τον Οκτώβριο

Tα capital controls «βούλιαξαν» τις εξαγωγές τον Οκτώβριο

Ορατή είναι πλέον η αρνητική επίδραση των capital controls στις εξαγωγικές επι των ελληνικών επιχειρήσεων, επίδραση, μάλιστα, που αποκτά σημαντική διάρκεια. Η αξία των εξαγωγών σχεδόν σε όλες τις βασικές κατηγορίες προϊόντων εμφανίζεται μειωμένη τον Οκτώβριο του 2015, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014. Οι συνέπειες των κεφαλαιακών ελέγχων δεν είναι το μόνο που ανησυχεί τους εξαγωγείς. Η αστάθεια, η φημολογία περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν, αλλά και τα προβλήματα που προκαλούνται στις μεταφορές από το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην , κάθε άλλο παρά ευνοούν την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, και φυσικά την εξωστρέφεια αυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (), η αξία των εξαγωγών τον Οκτώβριο του 2015 ανήλθε σε 2,22 δισ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 12,5% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει δυστυχώς και πάλι μείωση των εξαγωγών κατά 2,3% ή κατά 37,8 εκατ. ευρώ. Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία του Οκτωβρίου δείχνουν υποχώρηση των εξαγωγών σε όλες τις βασικές κατηγορίες προϊόντων πλην των μηχανημάτων και των λαδιών, το οποίο οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στις πετρελαιοειδών, κάθε άλλο όμως παρά αμελητέα είναι και η μείωση στα τρόφιμα, στα ποτά και , καθώς και στα . Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της πορείας των εξαγωγών και για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015.

Συμπεριλαμομένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει μείωση της τάξης του 5,2%, στα 21,5 δισ. από 22,6 δισ. ευρώ το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 9,7% ή κατά 1,33 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αρνητική επίδραση του Οκτωβρίου είναι εμφανής. Κι αυτό διότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 οι , συμπεριλαμομένων των πετρελαιοειδών, εμφανίζονταν μειωμένες κατά 4,4%, ενώ, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, εμφάνιζαν μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με το δεκάμηνο, και συγκεκριμένα 11,1%

exagwges-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση