Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Τα αδιέξοδα των Σκοπίων και οι «σπίθες» από Ιβάνοφ
Τα αδιέξοδα των Σκοπίων και οι «σπίθες» από Ιβάνοφ

Τα αδιέξοδα των Σκοπίων και οι «σπίθες» από Ιβάνοφ

Οι διπργματεύσεις για την ονοματολογική διαφορά ς – εισέρχονται στην πιο κρίσιμη περίοδό τους, έπειτα από την κατάθεση των προτάσεων του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και την de facto ενεργοποίηση των απευθείας πολιτικών διαύλων ανάμεσα σε και Σκόπια. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η διαπραγμάτευση μεταφέρεται σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο.

Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών την Τετάρτη ή την Πέμπτη στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, θεωρείται πλέον ως εξαιρετικά πιθανή. Εφόσον συναντηθούν, είναι δεδομένο ότι στις αρχές Φεβρουαρίου οι συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστούν, αυτή τη φορά από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, οι οποίοι θα είναι παρόντες, σε αυτή την περίπτωση και στο ελβετικό θέρετρο. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, οι συζητήσεις σε επίπεδο διαπραγματευτών έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους.

Οσον αφορά τις συνομιλίες, μετά τις επαφές υπό τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς λίγα έχουν γίνει γνωστά, πέρα από ορισμένες διαρροές σε της που δεν επιβεβαιώνονται από καμία πηγή στην . Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στις επαφές που είχε ο κ. Τσίπρας την Πέμπτη, αρχικά με τον κ. Κοτζιά και έπειτα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, έγινε σαφές ότι, με βάση τα δεδομένα που υφίστανται αυτή τη στιγμή, η προσανατολίζεται να προτείνει το όνομα «Δημοκρατία του Βαρδάρη», ενώ η ΠΓΔΜ το «Νέα Μακεδονία». Προφανώς οι δύο συγκεκριμένες προτάσεις πρέπει να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό.

Το

Επίσης, φαίνεται ότι οι βόρειοι γείτονες αποδέχονται την απάλειψη κάθε αλυτρωτικής αναφοράς από το σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Η καταδίκη του αλυτρωτισμού, κυρίως όμως η συνταγματική αναθεώρηση που θα απαλείψει τα επίμαχα στοιχεία, φαίνεται ότι είναι και το πιο δύσκολο σημείο. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μια πιθανή εξέλιξη είναι να προσκληθούν οι εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου και θα δεσμευθούν επί τη βάσει αιρεσιμότητας ότι θα απαλείψουν τα αλυτρωτικά στοιχεία σε μεταγενέστερη φάση. Προς το παρόν, πάντως, η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, ο δρόμος προβλέπεται μακρύς και με πολλές, όχι πάντα απλές, τεχνικές λεπτομέρειες. Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η διαδικασία δεν είναι καθόλου δεδομένη, αντιθέτως, ξεκινά μια συζήτηση που έχει αρκετές πιθανότητες να οδηγηθεί και προς τις δύο κατευθύνσεις, την επιτυχία ή την αποτυχία κατάληξης των διαπραγματεύσεων, σε συμβιβασμό ή συμφωνία.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση