Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Σύσκεψη με τον Ευρωπαίο επίτροπο Δημ. Αβραμόπουλο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Σύσκεψη με τον Ευρωπαίο επίτροπο Δημ. Αβραμόπουλο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Σύσκεψη με τον Ευρωπαίο επίτροπο Δημ. Αβραμόπουλο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Σύσκεψη εργασίας με αντικείμενο τη διαχείριση των ζητημάτων του προσφυγικού – μεταναστευτικού, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη συμμετοχή του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτη Ρήγα, του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη και της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω καταρχήν τον επίτροπο για την προσπάθεια που κάνει να βοηθήσει τη χώρα, η οποία έχει αναλάβει ένα πολύ βαρύ καθήκον απέναντι στην Ευρώπη, αλλά και στο να εξευρεθούν ευρωπαϊκές κοινές λύσεις στα ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό – .

Επειδή κάθε πράγμα πρέπει να το βλέπεις στον καιρό του και να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις που έχει κάθε περίοδος, επικεντρωθήκαμε πολύ περισσότερο σήμερα στο ζήτημα της αποσυμπίεσης, της αποσυμφόρησης των νησιών.

Υπάρχουν πράγματα που ζήτησε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή θα έλεγα υπερακόντισε, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ζητήσαμε μπορεί να μας παράσχει, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα οι οριακές καταστάσεις που υπάρχουν στα νησιά και ιδιαίτερα στη Μόρια της Λέσβου και στη Σάμο να έχουν κατά πολύ απαλυνθεί.

Βέβαια, είναι ευτυχές το γεγονός ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η γραφειοκρατική διαδικασία για τον βιολογικό καθαρισμό της Μόριας, οπότε πολύ γρήγορα θα ξεκινήσει και αυτό το έργο. Ο δικός μας στόχος είναι από τη μια μεριά να αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας όσον αφορά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων, από την άλλη μεριά να προσπαθούμε και να παλεύουμε, ώστε να υπάρξει μια ανακατανομή του βάρους, για όλες τις χώρες πρώτης υποδοχής. Από την τρίτη μεριά, να ακολουθούμε έναν δρόμο ώστε να έχουν ζωή οι άνθρωποι στις χώρες καταγωγής τους και συγχρόνως να απαλυνθούν έως να διακοπούν οι αιτίες του πολέμου.

Αυτά θα μας δώσουν μεγαλύτερο δικαίωμα να εφαρμόσουμε ακόμη καλύτερα την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, γιατί ο κεντρικός στόχος είναι να μηδενιστούν ή να ελαχιστοποιηθούν οι ροές.

Πρέπει να πω ότι δεχθήκαμε πολλές ροές στην αρχή του Σεπτεμβρίου, αλλά και ολόκληρο το καλοκαίρι και είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεργασία μας και με την Επιτροπή και με τον Επίτροπο, όπως και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και με τους άλλους φορείς και το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει δώσει ένα αποτέλεσμα. Δηλαδή, τις τρεις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο δεν έχουμε καμία άφιξη.

Βεβαίως, θα συνεχίσουμε ώστε να επιτελούμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον, μέσα από τις διαδικασίες πάντοτε ελέγχου. Με βάση τον έλεγχο, αυτοί που δικαιούνται διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα την έχουν.

Αυτοί που δεν δικαιούνται, με ανθρωπισμό, θα προσπαθούμε να τους επιστρέφουμε στις χώρες τους.

Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε, μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Έτσι κι αλλιώς, ο και η Επιτροπή γνωρίζουν την πίεση που έχουμε δεχθεί τον τελευταίο χρόνο και βεβαίως είναι νομίζω μαζί μας, όπως είναι και με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τέτοιου χαρακτήρα πίεση.»

Σε ερώτηση σχετικά με τη βοήθεια που ζήτησε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο απάντησε:
«Καταρχήν, πρέπει να πούμε ότι από την Ευρώπη για την Ελλάδα έχουν διατεθεί μέχρι το 2020 1 δισ. 150 εκατ. . Από αυτά, υπάρχει από το Ταμείο που χειρίζεται ο μια απορροφητικότητα μέχρι τώρα, το 2018 που δεν έχει κλείσει ακόμη, του επιπέδου του 35%.

Από την έκτακτη βοήθεια, 388 εκατ. και ίσως κάτι παραπάνω πήγαν σε διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι βοήθησαν εδώ στην Ελλάδα και τους ευχαριστούμε για την βοήθειά τους.

Όλα αυτά τα κόστη έχουν πλήρως ελεγχθεί και τα έχουν πιάσει τόπο. Και το λέω γιατί κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι από την Ελλάδα πέρασαν το 2015 1.000.000 και μετανάστες.

Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 70.000 άνθρωποι. Από τους οποίους 25.000 μένουν σε διαμερίσματα, περίπου 23.000 με 25.000 μένουν σε Δομές Φιλοξενίας και περίπου 20.000 είναι στα νησιά.

Εμείς τώρα αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες αυξημένες ροές, σημαντικά αυξημένες, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού.

Το 50% από όσους έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από την αρχή του 2018 στα νησιά, πέρασαν τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Και αυτό, όπως αντιμετωπίσαμε το Ελληνικό, όπως αντιμετωπίσαμε την Ειδομένη, όπως αντιμετωπίσαμε την Πάτρα, όπως αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα το αντιμετωπίσουμε.»

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης (2ος Δ) συνομιλεί με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα (3ος Α), την υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Όλγα Γεροβασίλη (2η Α), την αναπληρώτρια ΠΡΟ.ΠΟ, Κατερίνα Παπακώστα (Κ) και τον ο και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης (4ος Α), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ, Αθήνα, Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση