Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Συνεχίζεται μετ’ εμποδίων η εκστρατεία επαναπατρισμού Ευρωπαίων
Συνεχίζεται μετ’ εμποδίων η εκστρατεία επαναπατρισμού Ευρωπαίων

Συνεχίζεται μετ’ εμποδίων η εκστρατεία επαναπατρισμού Ευρωπαίων

Το ζήτημα των εκατοντάδων χιλιάδων Ευρωπαίων που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε τρίτες χώρες και προσπαθούν να γυρίσουν στη χ τους θα είναι από τα βασικά που θα απασχολήσουν την αυριανή του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής ς, από τους 600.000 Ευρωπαίους που είχαν δηλώσει σε προξενικές αρχές ότι χρειάζονταν για τον επαναπατρισμό τους, οι 350.000 κατάφεραν να επιστρέψουν στις προηγούμενες δέκα ημέρες. Στην επόμενη εβδομάδα, με τη συνδρομή του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης (UCPM), που θα αποζημιώνει τα κράτη-μέλη για το 75% του κόστους των ειδικών πτήσεων που οργανώνονται για τον επαναπατρισμό πολιτών τους, θα γίνουν 230 τέτοιες πτήσεις, με συνολικά περίπου 50.000-60.000 επιβάτες.

Ωστόσο ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει ότι το έργο του επαναπατρισμού θα γίνει πιο δύσκολο από εδώ και πέρα: «Πιο δύσκολες χώρες, μικρότερες ομάδες σε πιο απομονωμένα μέρη». Η ΕΥΕΔ εστιάζει σε 25 χώρες προτεραιότητας, με πιο μεγάλους αριθμούς αιτούντων επαναπατρισμού να καταγράφονται στην Ινδία, τη ότιο Αφρική, αλλά και χώρες όπως η , η Σενεγάλη και η Κούβα.

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν το κρίσιμο ζήτημα της υποστήριξης χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου απέναντι στην έλευση του κορωνοϊού. Ειδικά χώρες με αδύναμες κρατικές , χαμηλό βιοτικό επίπεδο που δυσχεραίνει τη λήψη κατάλληλων μέτρων ς και κοινωνικής απομάκρυνσης ή που βρίσκονται σε συνθήκες πολέμου είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε σαρωτική επέλαση του -19. Τέλος, θα συζητηθεί το πρόβλημα της ς σχετικά με την πανδημία,  που έχει λάβει κι αυτό διαστάσεις επιδημίας.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση