Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συνάντηση Κοτζιά – Γκουτιέρες για Κυπριακό και ΠΓΔΜ
Συνάντηση Κοτζιά – Γκουτιέρες για Κυπριακό και ΠΓΔΜ

Συνάντηση Κοτζιά – Γκουτιέρες για Κυπριακό και ΠΓΔΜ

Τις απόψεις της Αθήνας για την πρόοδο των συνομιλιών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο Κυπριακό και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο κ. Ν. Κοτζιάς στη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών άφησε σαφείς αιχμές για τον μέχρι πρότινος ειδικό σύμβουλο του γ.γ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, πρακτικά υπονοώντας ότι η Αθήνα δεν θα μπορούσε να τον δεχθεί στην ίδια θέση, ενώ εξέφρασε τη βούλησή του για επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ υπό την προϋπόθεση ότι η γειτονική χώρα θα εγκαταλείψει τον αλυτρωτισμό (στη συνάντηση των δύο ανδρών ήταν παρών και ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μ. Νίμιτς).

Συγκεκριμένα, πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Γκουτιέρες αρχικά εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα ανακάμπτει από την οικονομική κρίση, όπως και η Πορτογαλία. Επίσης, αναφέρθηκε στο βάρος της προσφυγικής κρίσης, σχολιάζοντας πως η Ελλάδα αφέθηκε μόνη της, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ως απαράδεκτο. Ο κ. Κοτζιάς τον ευχαρίστησε για τον εποικοδομητικό ρόλο του στο Κραν-Μοντανά, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας σε μια ανοιχτή διαδικασία η οποία θα πρέπει να έχει συνέχεια και εξέφρασε την υποστήριξή του στις προτάσεις του κ. Γκουτιέρες, ιδιαίτερα ως προς το πλαίσιο εφαρμογής της πιθανής λύσης. Ο κ. Κοτζιάς ζήτησε να υπάρξουν κανόνες ως προς την επιλογή του διαδόχου του κ. Εϊντε, αναφέροντας μάλιστα και παραδείγματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο νέος ειδικός απεσταλμένος δεν μπορεί να πηγαίνει στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα και όχι στην ελληνική στην Τουρκία, να βλέπει την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, αλλά όχι στην Τουρκία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χειροθεσία αναγνώστου στον Άγιο Δημήτριο Βόλου - https://t.co/KvmltKiq4W -

  • Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τη Θεσσαλία - https://t.co/oXispZ9Uhk -

  • Αποστολή αγάπης και αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας - https://t.co/kt1avnIkwn -

"Αλιεύοντας" την είδηση