Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Συνάντηση για τη Διανοητική Ιδιοκτησία στην Αθήνα με τη συμμετοχή του επικεφαλής του WIPO
Συνάντηση για τη Διανοητική Ιδιοκτησία στην Αθήνα με τη συμμετοχή του επικεφαλής του WIPO

Συνάντηση για τη Διανοητική Ιδιοκτησία στην Αθήνα με τη συμμετοχή του επικεφαλής του WIPO


Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) με την υποστήριξη του εποπτεύοντος Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία υψηλού επιπέδου συνάντηση για τη Διανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ). Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, στην αίθουσα Royal Room (επισυνάπτεται το πρόγραμμα).

Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι τρόποι προώθησης μιας αναπτυξιακής ατζέντας για το σύνολο των πτυχών της Διανοητικής Ιδιοκτησίας στη χώρα μας: διπλώματα ευρεσιτεχνίας, βιομηχανικά σχέδια, εμπορικά σήματα, πνευματικά δικαιώματα, γεωγραφικές ενδείξεις, ΠΟΠ, γενετικοί πόροι, βιοποικιλότητα, έρευνα και καινοτομία εν γένει. Στη συνάντηση πρόκειται να συμμετέχουν o Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης, οι αρμόδιοι υπουργοί, γενικοί γραμματείς και λοιποί θεσμικοί εκπρόσωποι των φορέων Διανοητικής Ιδιοκτησίας – Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ).

Στόχο της συνάντησης αποτελεί η διαμόρφωση ενός κοινού οράματος για την της καινοτομίας και της δημιουργικότητας για όλους και για τη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Στο πλαίσιο της συνάντησης και κατόπιν πρόσκλησης από τον ΟΒΙ, τη χώρα  θα επισκεφθεί ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization WIPO), Dr. Francis Gurry. Η συμμετοχή του κ. Gurry στη συνάντηση αποτελεί τιμή για την Ελλάδα, καθώς ο WIPO αποτελεί διεθνή Οργανισμό υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με αντικείμενο την της Διανοητικής Ιδιοκτησίας, με έδρα στη Γενεύη, στον οποίο εντάσσονται 191 κράτη-μέλη. Ο WIPO έχει ως αποστολή του την «ανάπτυξη ενός ισορροπημένου μοντέλου και αποτελεσματικού συστήματος ΔΙ, το οποίο θα διευκολύνει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα προς όφελος όλων». O κ. Gurry ανώτατος αξιωματούχος του Συστήματος ΟΗΕ, είναι Αυστραλιανής εθνικότητας, με νομικές σπουδές στα της Μελβούρνης (B.Sc, L.L.M.) και Cambridge (Ph.D), διανύει τη δεύτερη θητεία του ως Γενικός Διευθυντής του WIPO, ενώ είναι και Γενικός Γραμματέας του διακυβερνητικού Οργανισμού International Union for the Protection of New Varieties of Plants (UPOV).

Ο επικεφαλής του WIPO αναμένεται να συνδράμει καθοριστικά στην αξιοποίηση των διάφορων πτυχών της Διανοητικής Ιδιοκτησίας στο πλαίσιο μάλιστα της σύστασης του Εθνικού Συμβουλίου Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΕΣυΔΙ), η οποία προβλέπεται στο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Σκοπός της σύστασης του ΕΣυΔΙ είναι η θεσμοθέτηση ενός οργάνου συντονισμού και οργάνωσης των πολλαπλών φορέων που είναι υπεύθυνοι για την προστασία και την της Διανοητικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα. Στόχος του εγχειρήματος είναι η διαμόρφωση μιας ενιαίας πολιτικής για τη διανοητική ιδιοκτησία στη χώρα μας, η οποία θα συνδράμει στην της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Ο Οργανισμόα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ)

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) λειτουργεί από το 1988 και είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία των δικαιωμάτων των βιομηχανικών σχεδίων. Σκοπός του ΟΒΙ είναι να συμβάλει στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνεται και η παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης, από Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων, στους περισσότερους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. O OBI συνεργάζεται με άλλους ομοειδείς Οργανισμούς διεθνώς όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), για θέματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και εποπτεύεται από το αρμόδιο Υπουργείο.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη 17χρονου στη Ν. Ιωνία με κάνναβη #ακατέργαστηκάνναβη - https://t.co/iKuNbshtIE -

  • Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων πρώτης αρωγής για τους σεισμόπληκτους της Σάμου και της Θεσσαλίας… - https://t.co/rDQUYaOv00 -

  • Πιστώνονται οι λογαριασμοί πολιτών και επιχειρήσεων στις Σποράδες για το Μεταφορικό Ισοδύναμο του 2021… - https://t.co/gR3S7PWNdt -

"Αλιεύοντας" την είδηση