Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Συνάντηση εργασίας Ευρωπαϊκού Δικτύου Χάρτας στα Πράμαντα του Δήμου Βορείου Τζουμέρκων
Συνάντηση εργασίας Ευρωπαϊκού Δικτύου Χάρτας στα Πράμαντα  του Δήμου Βορείου Τζουμέρκων

Συνάντηση εργασίας Ευρωπαϊκού Δικτύου Χάρτας στα Πράμαντα του Δήμου Βορείου Τζουμέρκων


Ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας μετέβη τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 στα Πράμαντα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, Π.Ε. Ιωαννίνων προκειμένου να παραστεί στην 11η συνάντηση εργασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Χάρτας με θέμα: «Οι Κοινωνικές και Πολιτιστικές Επιπτώσεις του Τουρισμού: Αναζητώντας μια Βιώσιμη Απάντηση» που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων.

Το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων καταλαμβάνει έκταση περίπου 3.380km2 που γεωγραφικά απλώνεται στις ορεινές περιοχές των Περιφερειών Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας (Κεντρικό και Νότιο Τμήμα της οροσειράς της Πίνδου).

Αρχικά η περιοχή θεσμοθετήθηκε ως Εθνικό Πάρκο το 2009 με προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 49Δ/12-2-2009) και στα όρια του περιείχε δυο μεγάλα συγκροτήματα: τα Αθαμανικά όρη (ή Τζουμέρκα) και τον Λάκμο (ή Περιστέρι). Το η περιοχή εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών που έχουν πιστοποιηθεί ως Βιώσιμοι Προορισμοί από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Προστατευόμενων Περιοχών (Europarc).

Στη συνέχεια με το Νόμο 4519/2018 «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις» άλλαξε η ονομασία του Εθνικού Πάρκου και τα όρια αρμοδιότητας. Συνολικά, στο Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνονται δεκατρείς (13) περιοχές που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA).Περιλαμβάνει πλέον, τη λίμνη Πλαστήρα, τα Άγραφα και τα Μετέωρα, τον Κόζιακα, τον Ασπροπόταμο και την κοιλάδα Αχελώου στην περιοχή ευθύνης του.

Ο συντονιστής παρακολούθησε την συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων αρκετών χωρών.

Κατά την παραμονή του εκεί ο συντονιστής συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τη γενική γραμματέα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας Χριστίνα Μπαριτάκη, τη σύμβουλο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Αθηνά Παναγιώτου, τη νομική σύμβουλο αυτού Θεοδώρα Μηνιώτη, τον μητροπολίτη Άρτας Καλλίνικο, τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Σεραφείμ Φελέκη, τον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Ιωάννη Σεντελέ, τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Εμπορίου Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Γακόπουλο, τον αντιδήμαρχο Δήμου Μετεώρων Δημήτριο Βουρλίτση και τον καθηγητή Θεσσαλίας Ιωάννη Καζόγλου.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Νέα στέγη στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού #3οΔημοτικόΣχολείοΑλμυρού - https://t.co/mwNymi9dZ0 -

  • ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: Για άλλη μια φορά χωρίς στρατηγικό σχέδιο η ελληνική γεωργία - https://t.co/sAFn03ex0v… -

  • Τον ΑΓΣΙ Ιωαννίνων φιλοξενεί ο Ολυμπιακός Βόλου #ΑΣΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣΒΟΛΟΥ1937 - https://t.co/yp4Hnabb0Q -

"Αλιεύοντας" την είδηση