Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Συνάντηση Αναστασιάδη – Τσίπρα με φόντο τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης
Συνάντηση Αναστασιάδη – Τσίπρα με φόντο τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης

Συνάντηση Αναστασιάδη – Τσίπρα με φόντο τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης

Στις 10.15 σήμερ το πρωί ο πρόεδρος N. Ανστασιάδης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα προσέλθει στο μέγαρο Μαξίμου για συν με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις οποίες θα είναι παρών και ο , Νίκος .

Στόχος των συνομιλιών είναι ο πλήρης συντονισμός Λευκωσίας-Αθηνών για τις διαπραγματεύσεις για το , από τις 9-11 Ιανουαρίου και την διάσκεψη στις 12 του μηνός, στην οποία θα λάβει μέρος η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση την Συνθήκη του 1960. Στην «ατζέντα» των συζητήσεων θα είναι το θέμα της ς και των εγγυήσεων, η σύνθεση της διάσκεψης, ενώ θα γίνει και αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων.

Υπό το και της πρώτης συνάντησης εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας προχθές στην ‘Αγκυρα, θα συζητηθεί η τακτική, που θα ακολουθηθεί. Σημειώνεται συναφώς πως τα μηνύματα από την ‘Αγκυρα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει στη διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων με διαφοροποιημένη μορφή και στην παρουσία στρατευμάτων και μετά τη λύση.

Ως προς το θέμα της διαδικασίας οι δύο κυβερνήσεις επιμένουν, όπως μεταδίδει το – ΜΠΕ πως διάσκεψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αθήνα και Λευκωσία θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως είναι γνωστό έχουν ενώπιον τους γνωματεύσεις ειδικών. Μέχρι και την 9η Ιανουαρίου, που αρχίζει η διαδικασία στη Γενεύη, θα γίνουν διάφορες ενέργειες με πιο σημαντική το δι του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την σημερινή συνάντηση του προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Ο Κύπριος πρόεδρος θα επιστρέψει στην Λευκωσία το απόγευμα. Εξάλλου, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, εκτός από τις ηγεσίες των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο της 5ης Ιανουαρίου, προτού μεταβεί στην Ελβετία, θα ενημερώσει για τις εξελίξεις και τον λαό, δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση