Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Συμμετοχή ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα στο Συνέδριο «Kartepe Summit» στην Τουρκία
Συμμετοχή ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα στο Συνέδριο «Kartepe Summit» στην Τουρκία

Συμμετοχή ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα στο Συνέδριο «Kartepe Summit» στην Τουρκία

Ο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης , ύστερα από σχετική πρόσκληση, συμμετέχει στο συνέδριο «», το οποίο πραγματοποιείται στην πόλη Kartepe της επαρχίας Kocaeli της Τουρκίας και φέρει τον γενικό τίτλο «Μετανάστευση, Πρόσφυγες και Ανθρωπισμός».

Ο Δημήτρης απηύθυνε σήμερα το πρωί χαιρετισμό κατά την έναρξη του συνεδρίου και στη συνέχεια συμμετείχε ως ομιλητής στην ειδική εναρ συνεδρίαση.

Στο συνέδριο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας, Γιάννης Μουζάλας.

Ο ΥΜΕΠΟ, Δ. Βίτσας, κατά την ομιλία του, έδωσε έμφαση, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης και υποστήριξε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία η διεθνής κοινότητα να συντονίσει και να εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αιτίων της μετανάστευσης με τη χορήγηση γενναίας αναπτυξιακής και τεχνικής βοήθειας προς τις χώρες καταγωγής, αλλά και τις χώρες διέλευσης».

Ο Δ. Βίτσας τόνισε ότι «όσο υπάρχουν οι γενεσιουργές αιτίες, δηλαδή ο , η απουσία δημοκρατίας και ελευθερίας, οι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ακραία φτώχεια, οι κοινωνικές ανισότητες και η κλιματική αλλαγή, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μεταναστεύουν».

Ακόμη, ο Υπουργός κάλεσε σε διεθνή συστράτευση με στόχο την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων των διακινητών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε αμείλικτοι στην παράνομη και εγκληματική αυτή δραστηριότητα, από όπου και αν προέρχεται. Για αυτό το λόγο απαιτείται αυξημένη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων κρατικών Αρχών και των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών».

Ο Δημήτρης Βίτσας επανέλαβε τη σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό δεν είναι υπόθεση μόνο των κρατών πρώτης υποδοχής, αλλά κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα που χρήζει μιας συνολικής ευρωπαϊκής λύσης, ενώ επέμεινε στην εξεύρεση συλλογικών λύσεων στη βάση των αρχών του δικαίου και των αξιών πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί το παγκόσμιο και ευρωπαϊκό σύστημα.

Αφού ανέλυσε τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού στην Ελλάδα από το 2015 μέχρι σήμερα, ο Δ. Βίτσας αναφέρθηκε στην Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, τονίζοντας ότι επέφερε δραστική μείωση των ροών. Πρόσθεσε, ακόμη, πως η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη και βιώσιμη εφαρμογή της, ενώ επιμένει στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Επίσης, ο ΥΜΕΠΟ υπογράμμισε πως «το πραγματικό γεγονός της αύξησης των ροών προς τον Έβρο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φέτος σε σχέση με πέρυσι, 2,5 χρόνια μετά τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, δείχνει πώς δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Αντίθετα, οφείλουμε να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε την μεταξύ μας επιχειρησιακή συνεργασία σε πνεύμα καλής γειτονίας για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».

Καταλήγοντας, ο Δ. Βίτσας τόνισε ότι η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης εδράζεται στις διεθνείς ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο όπως έχει αποτυπωθεί στα διεθνή συμβατικά κείμενα, με έμφαση στον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών.

Στο περιθώριο του συνεδρίου «» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας, πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, με τον οποίο συζήτησε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε τεχνικό – επιχειρησιακό επίπεδο, με στόχο την βελτιστοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού και την μείωση των ροών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση