Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Συμφωνία για ΕΣΡ
Συμφωνία για ΕΣΡ

Συμφωνία για ΕΣΡ

Σε ευρύτατη συναίνεση κατέληξαν απόψε, στην έκτη κατά σειρά συνεδρίαση, τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, ως προς τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Για να συμβεί αυτό  προηγήθηκαν κατ' αρχήν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς το αντισυνταγματικό ρυθμίσεων για τις , η έμμεση και ουσιαστική αναγνώριση εκ μέρους της κυβέρνησης της εν λόγω απόφασης, καθώς επίσης και η αποδοχή αιτημάτων της αντιπολίτευσης που, όπως ειπώθηκε, αποσκοπούσαν στην διαφύλαξη του γράμματος και του πνεύματος των συνταγματικών προβλέψεων.

Η πρόταση την οποία παρουσίασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ν. και η οποία συγκέντρωσε την θετική γνώμη όλων των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και της Ενωσης Κεντρώων, που για διαφορετικούς λόγους έκαστο ψήφισαν «παρών», υιοθετούσε την εισήγηση της ΝΔ για τη θέση του Προέδρου – στο πρόσωπο του κ. Αθ.Κουτρομάνου. Για αντιπρόεδρος προτάθηκε ο κ. Ροδ.Μορώνης, ενώ για μέλη οι Πόπη Διαμαντάκου, και Ν.Κιάος (Δημοσιογράφοι), καθώς και οι καθηγητές Ν. Καραποστόλης, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γ. Πλειός και Γ. Σαριδάκης. Υπέρ ψήφισαν 20, ενώ «παρών» μόλις τέσσερις, γεγονός που σημαίνει πως εκπληρώθηκε η συνταγματική πρόβλεψη για πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων.

«Έχουν γίνει ενέργειες ούτως ώστε να διαμορφωθεί πλαίσιο ευρύτατης ς για τη συγκρότηση », είπε χαρακτηριστικά ο κ. . «Σήμερα είμαστε απολύτως ώριμοι να προχωρήσουμε στην διαδικασία, καθώς έχουν αποσαφηνιστεί μεγάλα ζητήματα», συμπλήρωσε και παρουσίασε αναλυτικά την προαναφερθείσα πρόταση με τα ονόματα.

Λαμβάνοντας το λόγο αμέσως μετά εκ μέρους της ΝΔ, ο κ. Ν.Δένδιας περιορίστηκε να ζητήσει ως επιπλέον «ρήτρα», προκειμένου να προχωρήσει η , την δέσμευση του Προέδρου της βουλής, με το κύρος που έχει ως τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων, πως δεν θα ισχύει η γνωστή κυβερνητική άποψη για μόνο τέσσερις . Ο κ. Δένδιας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα αυτό, κατά την αποψινή συνεδρίαση.

«Αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι αυξημένος σε σχέση με εκείνον που είχε νομοθετηθεί, δηλαδή τις τέσσερις. Μπορεί στο πλαίσιο του καλώς σκέπτεσθαι, να είναι λίγο ή περισσότερο μεγαλύτερος. Το πρέπει να παραμείνει ανεπηρέαστο» είπε ο κ. Βούτσης και συνέχισε: «Είναι σαφές ότι το αρμόδιο ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη, διερεύνηση, με ανοικτό ορίζοντα σε έναν αυξημένο αριθμό, για τον οποίο θα υπάρξει διαβούλευση και καταγραφή της θέσης από την πλευρά μας. Αν το ΕΣΡ αρχίσει να λέει, όμως, για 10-12-16 τα κανάλια, θα πω κι εγώ δημοσίως ότι είναι λάθος. Ζητάτε, υποθέτω, να ξεφύγουμε από τον περιοριστικό αριθμό 4».

Τότε, ο κ. Δένδιας σημείωσε: « Προσβλέπουμε σε αύξηση που να μην είναι «εικονική», δηλαδή να πάμε από το 4 στο 5. Θεωρώ την δήλωση του Προέδρου της Βουλής πως ανοίγει δρόμο συνεννόησης».

Από εκείνη τη στιγμή φάνηκε πως άνοιγε πλέον ο δρόμος για συμφωνία.

«Η πρότασή σας για κ.Κουτρομάνο μας βρίσκει σύμφωνους. Λυπάμαι που δεν τον σκεφτήκαμε εμείς» σημείωσε ο κ. Α.Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη). «Το θέμα έχει «κουράσει». Σήμερα θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Σπ.Λυκούδης (Ποτάμι), προσθέτοντας ότι καλεί τα μέλη της Διάσκεψης να σκεφτούν και την πρόταση του κόμματός του να είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο κ. Μ.Σταθόπουλος. Εσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει πως αν δεν γίνει αποδεκτή, το Ποτάμι θα υποστηρίξει την πρόταση για τον κ. Κουτρομάνο. Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε απόψε ήταν λίγο αργότερα η τοποθέτηση του κ. Νικ. Κακλαμάνη, καθώς ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής και στέλεχος της ΝΔ είπε μεταξύ άλλων: «Ακόμα και να βάλετε Σταθόπουλο δεν θα βάλουμε βέτο. Να συμφωνήσουμε απόψε».

Με θετικά λόγια για τους χειρισμούς του κ. Βούτση μίλησαν στο σύνολό τους τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, με τον πρώην Πρόεδρο Ευ.Μεϊμαράκη υπογραμμίζει επίσης: «Πρέπει να στείλουμε ισχυρότατο μήνυμα ότι πρέπει να ρυθμιστεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με κανόνες διαφάνειας. Η εικόνα που πρέπει να δοθεί να είναι συνεννόησης και όχι συναλλαγής».

Στα αξιοσημείωτα είναι πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Διάσκεψη, όπως η κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου και Κ.Δουζίνας, εμφανίστηκαν «ενοχλημένοι» από τις «υποχωρήσεις» της κυβέρνησης έναντι των αιτημάτων της αντιπολίτευσης.

Παππάς: Ανοιχτός πλέον ο δρόμος για διαγωνισμό και αδειοδότηση

«Η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από δέκα μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια. Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση», αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σε δήλωσή του μετά την επίτευξη συμφωνίας για συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

«Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός. Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να γίνει αδειοδότηση. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια.  Κανείς δεν υποστηρίζει οτι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία», επισημαίνει και προσθέτει:

«Υπάρχει πλέον, και πολιτική βούληση, και ΕΣΡ, και νομοθετικό πλαίσιο και η κατάλληλη εμπειρία Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ. Και το  ανθρώπινο δυναμικό, και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό, δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επιλέξει. Καλή επιτυχία σε όλους».

ΝΔ: Η κυβέρνηση υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα και ετράπη σε άτακτη υποχώρηση

Για μεγάλη πολιτική ήττα και άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης κάνουν λόγο της Νέας Δημοκρατίας.

«Οι πολίτες συνειδητοποίησαν το σχέδιο της Κυβέρνησης να ελέγξει τα Μ.Μ.Ε, να χτυπήσει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξε καθοριστική και  ακύρωσε το “νόμο Παππά”», αναφέρουν σε ενημερωτικό σημείωμα σε σχέση με τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Απετράπη το “μαύρο” στην ενημέρωση που αποπειράθηκε ο κ. Παππάς που θα έστελνε στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και θα προκαλούσε ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Τον κ. Παππά που προχώρησε σε έναν αυθαίρετο περιορισμό των τηλεοπτικών καναλιών με μια μελέτη –  παρωδία και ένα διαγωνισμό – φιάσκο, που αποκάλυψε τα σχέδια διαπλοκής της Κυβέρνησης», υπογραμμίζουν οι κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Με τη σημερινή συμφωνία για συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., διασφαλίσαμε ότι κανένα κανάλι δεν πρόκειται να κλείσει. Καμία θέση εργασίας δεν πρόκειται να χαθεί. Με την υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας βάλαμε τέλος στο καθεστώς ανομίας που προκάλεσε ο κ. Παππάς. Πετύχαμε ότι θα υπάρξει ένα πραγματικά αντικειμενικό, αμερόληπτο και ισχυρό Ε.Σ.Ρ. που θα επιτελέσει με ευθύνη το ρόλο του και θα υπηρετήσει στο ακέραιο το δικαίωμα των πολιτών για αντικειμενική ενημέρωση. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι δεν κάνει εκπτώσεις και δεν παίζει παιχνίδια με το Σύνταγμα και τις επιταγές του», προσθέτουν στη συνέχεια.

Οι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επίσης τονίζουν ότι «η  Νέα Δημοκρατία ήταν σταθερά υπέρ των Ανεξάρτητων Αρχών. Υπέρ των πραγματικά Ανεξάρτητων και ισχυρών αρχών που είναι σε θέση να υπηρετήσουν την αποστολή τους», σημειώνοντας ότι αυτό το απέδειξε με τη συγκρότηση των τεσσάρων (4) από τις πέντε (5) συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές μέσα σε λίγους μήνες».

«Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση ποτέ δεν συναίνεσε σε καμία Ανεξάρτητη Αρχή με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να προκύπτει ακόμη και ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων τους. Με την αποφασιστική στάση της Νέας Δημοκρατίας απετράπη το επιχειρούμενο “μιντιακό” πραξικόπημα», προσθέτουν οι κύκλοι της ΝΔ.

«Με τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής και σε ένα βαθμό με τη δήλωση του κ. Παππά, η Κυβέρνηση παραδέχθηκε, έστω και με καθυστέρηση, το λάθος της με τις τέσσερις (4) άδειες. Είναι αυτονόητο ότι είναι θέμα στοιχειώδους ευθύνης από την πλευρά της Κυβέρνησης να τηρήσει τη δήλωση που έκανε ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των αδειών», καταλήγουν.

Ποτάμι: Έγινε αυτό που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μήνες

«Στη Διάσκεψη των Προέδρων διαμορφώθηκε τελικά η πολυπόθητη συνεννόηση, αφού η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις ακραίες επιδιώξεις της για κομματικό έλεγχο του ΕΣΡ, το οποίο απλώς θα επικύρωνε τις αποφάσεις της και η αξιωματική αντιπολίτευση συναίνεσε τελικά σε αυτό που το Σύνταγμα επιτάσσει. Δυνατό ΕΣΡ με τα 4/5 της Βουλής», αναφέρει το Ποτάμι και προσθέτει:

«Η πολιτική συνεννόηση στηρίχτηκε στην κατεύθυνση που οι εκπρόσωποι του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης είχαν από την πρώτη στιγμή διατυπώσει. «Περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα χρήματα» ήταν η θέση μας και βέβαια όλα αυτά μέσα από αποφάσεις του ΕΣΡ και όχι καναλαρχών-υπουργών. Το θολό και σε πολλές περιπτώσεις δηλητηριώδες καθεστώς δεκαετιών στην τηλεόραση έπρεπε να μας είχε ωθήσει εξ αρχής να αναζητήσουμε ρυθμίσεις και λύσεις όπως η σημερινή. Σε αυτό επιμέναμε από το Φεβρουάριο του '15».

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση