Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » «Σβήσιμο» χρεών και ρυθμίσεις για «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες
«Σβήσιμο» χρεών και ρυθμίσεις για «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες

«Σβήσιμο» χρεών και ρυθμίσεις για «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες

Σε γενναίες διαγραφές δανείων, αλλά και γενναιόδωρες ρυθμίσεις με νέα , προχωρούν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, που ύστερα από επτά χρόνια ύφεσης έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Οι διαγραφές αφορούν κυρίως τα καταναλωτικά δάνεια που δεν συνοδεύονται με εξασφαλίσεις και τα οποία απομειώνονται τόσο για τους τόκους όσο και το κεφάλαιο, εάν ο δανειολήπτης δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία ή είναι μακροχρόνια άνεργος και δεν μπορεί να βελτιώσει την οικονομική του θέση.

Οι διαγραφές επεκτείνονται και στην κατηγορία των στεγαστικών δανείων και εκτός από τους τόκους σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζουν το κεφάλαιο, ειδικά όταν η είναι μικρή ή πρόκειται για την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Η ένταση του προτος στην κατηγορία της στεγαστικής πίστης οδηγεί τις τράπεζες, τη μία μετά την άλλη, στη διάθεση των προϊόντων τύπου balloon, και εκτός από την Τράπεζα , ανάλογες λύσεις προετοιμάζουν και οι υιπες τράπεζες.

Βασικό χαρακτηριστικό των νέων προϊόντων είναι το γεγονός ότι το μέρος του κεφαλαίου, η αποπληρωμή του οποίου θα μεταφέρεται στο , δεν θα εκτοκίζεται και ουσιαστικά θα «παγώνει» για όσο διάστημα συμφωνηθεί με την τράπεζα. Το διάστημα αυτό μπορεί να ξεκινάει από τα 4 χρόνια -οπότε το δάνειο θα επανεξετάζεται μετά το τέλος της περιόδου- και θα φθάνει ακόμη και τα 25 χρόνια. Η συμπεριφορά του δανειολήπτη καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου που θα ισχύει το «πάγωμα» του 40%, 50% ή του 60% του δανείου, θα είναι καθοριστική και για τη διαχείριση της υπόλοιπης ς.

Με τα νέα που θα απευθύνονται τόσο σε όσο και σε που βρίσκονται σε καθυστέρηση, οι τράπεζες θα επιδιώξουν να αναβιώσουν δάνεια που έχουν περάσει στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων και γι' αυτό τον λόγο θα συνοδεύονται με προνόμια για όσους τηρήσουν με συνέπεια τη συμφωνία τους με την τράπεζα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση