Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » «Σβήσαμε τα πτώματα με τον πυροσβεστήρα του περιπολικού»
«Σβήσαμε τα πτώματα με τον πυροσβεστήρα του περιπολικού»

«Σβήσαμε τα πτώματα με τον πυροσβεστήρα του περιπολικού»

«Λάβαμε σήμα ότι στην οδό Μιαούλη στον Νέο Βουτζά υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα μέσα στο σπίτι τους λόγω της φωτιάς. Άμεσα μεταβήκαμε στην εν λόγω οικία που είχε παραδοθεί στις φλόγες, παρακάμπτοντας τις εστίες φωτιάς και τον πυκνό καπνό.

Μέσα στο σπίτι βρήκαμε την 63χρονη ιδιοκτήτρια Φ.Κ. και τον 50χρονο Ν.Κ., τους οποίους απεγκλωβίσαμε και μεταφέραμε στο όχημά μας. Ενώ προσπαθούσαμε να βρούμε ασφαλή διέξοδο από τις φλόγες και περί ώρα 6.05 μ.μ., βρήκαμε στην οδό Διαγόρα στον Νέο Βουτζά τον 73χρονο Ν.Ν., του οποίου το σπίτι είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Αμεσα τον απεγκλωβίσαμε και τον μεταφέραμε στο , όπου μας δήλωσε ότι εντός της οικίας έχει παραμείνει ο γιος του, Φ.Ν., 43 ετών. Βγήκα από το περιπολικό και μετά από αναζητήσεις τον εντόπισα στο πίσω μέρος του σπιτιού, που είχε περικυκλωθεί από την πυρκαγιά και τον έφερα στο όχημά μας. Προσπαθήσαμε να κατευθυνθούμε προς τη λεωφόρο Μαραθώνος, πλην όμως δεν κατέστη δυνατόν, καθώς τα στενά απ' όπου επιχειρήσαμε να διαφύγουμε ήταν μπλοκαρισμένα από σταθμευμένα οχήματα τυλιγμένα στις φλόγες, σπίτια που φλέγονταν καθώς και κολόνες της ΔΕΗ, οι οποίες βρίσκονταν εν μέση οδό και ομοίως φλέγονταν. Χωρίς καθυστέρηση και πραγματοποιώντας ελιγμούς ακολουθήσαμε τη διαδρομή από την οποία είχαμε προσεγγίσει την πρώτη οικία επί της οδού Μιαούλη».

Τα παραπάνω αποτελούν απόσπασμα υπηρεσιακής ς από το πλήρωμα περιπολικού της Άμεσης Δράσης, που περιπολούσε στην , το μοιραίο –όπως εκτυλίχθηκε– απόγευμα της 23ης Ιουλίου. Στο απόρρητο έγγραφο που φέρνει κατ' αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα η «Κ», περιγράφονται με λεπτομέρεια οι δραματικές συνθήκες που επικρατούσαν στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι την ώρα της πυρκαγιάς και οι αγωνιώδεις προσπάθειες των αστυνομικών να απομακρύνουν τους κατοίκους από τα φλεγόμενα σπίτια τους.

Αποκαλύπτεται ακόμα ότι το πλήρωμα του περιπολικού, έπειτα από σήμα του Κέντρου Επιχειρήσεων, εντόπισε έξι νεκρούς στις 11.16 μ.μ.: «Μεταβήκαμε επί της οδού Πανός όπου βρήκαμε τα πτώματα 4 ενηλίκων και 2 ανηλίκων. Καιγόντουσαν ακόμα και τα κατασβέσαμε με πυροσβεστήρα που είχαμε στο όχημά μας».

Κι όμως, τίποτα μέχρι τις 4 παρά δέκα το απόγευμα εκείνης της Δευτέρας δεν προμήνυε ότι οι ώρες που θα ακολουθούσαν θα ήταν από τις τραγικότερες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Η περιγραφή των γεγονότων ξεκινάει στις 4.53 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, όταν το πλήρωμα του περιπολικού που εκτελούσε υπηρεσία πυρς στην περιοχή της Διώνης ειδοποιήθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων για την εκδήλωση πυρκαγιάς στην Καλλιτεχνούπολη. «Μεταβήκαμε στη συμβολή των οδών Ιερολοχιτών και Αγγελου Σικελιανού στην Καλλιτεχνούπολη για να διευκολύνουμε τον απεγκλωβισμό αυτοκινήτων και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας», επισημαίνει στην του ο αστυφύλακας της Αμεσης Δράσης. Λόγω των ισχυρών ανέμων, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και μέσα σε λίγα λεπτά οι φλόγες έφτασαν στον Νέο Βουτζά καίγοντας σπίτια και απειλώντας ανθρώπινες . Τις συνθήκες που επικρατούσαν περιγράφει στην αναφορά του ο ένας από τους δύο αστυφύλακες που επέβαιναν στο περιπολικό: «Διερχόμενοι από την οδό ς απεγκλωβίσαμε τον Στ.Μ., 53 ετών, ο οποίος μας καλούσε σε βοήθεια από την αυλή του σπιτιού του λόγω του πυκνού καπνού. Στην προσπάθειά μας να εντοπίσουμε κι άλλα εγκλωβισμένα άτομα εντοπίσανε έξω από σπίτι στην οδό Αττάλου δύο πολίτες σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Πρόκειται για τον Π.Μ., 58 ετών, που έφερε εκτεταμένα εγκαύματα σε όλο του το σώμα, και την Μ.Γ., 41 ετών, η οποία ομοίως έφερε εγκαύματα σε όλο της το σώμα».

Καθώς η ώρα περνούσε, οι συνθήκες στον Βουτζά και στο Μάτι γίνονταν όλο και πιο δραματικές. Οι εγκλωβισμένοι σε σπίτια που είχαν παραδοθεί στις φλόγες πολλαπλασιάζονταν, όπως και οι βαριά τραυματισμένοι από τη φωτιά. «Ενώ παρείχαμε τις πρώτες βοήθειες σε που είχε υποστεί εγκαύματα, ένας άρχισε να καλεί σε βοήθεια. Το σπίτι του είχε τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ λόγω της διακοπής ρεύματος η γκαραζόπορτα δεν λειτουργούσε, εγκλωβίζοντάς τον με τη σύζυγό του. Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο οδηγός του περιπολικού αστυφύλακας Ν.Κ. πήδηξε τη μάντρα και κατάφερε να απομακρύνει τους δύο ηλικιωμένους».

Από την απόρρητη αναφορά προκύπτει ακόμα ότι στην περιοχή της φωτιάς δεν λειτουργούσαν οι ασύρματοι της ΕΛ.ΑΣ. λόγω «ανύπαρκτου σήματος», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι δύο αστυφύλακες, καθώς και ότι από τις 8.30 το βράδυ και μέχρι τη λήξη της βάρδιας, το πλήρωμα του περιπολικού μετέφερε από τις εισόδους του Νέου Βουτζά στη διασταύρωση της Ραφήνας και αλλού, απ' όπου τους παραλάμβαναν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. «Μεταφέραμε με το περιπολικό τέσσερα άτομα, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, που έφεραν πολλαπλά εγκαύματα, στα ασθενοφόρα, στη συμβολή της λεωφόρου Μαραθώνος με την οδό Οδυσσέα Ελύτη».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση