Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Στους 19 οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα
Στους 19 οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Στους 19 οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Τους 19 έφτασαν οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στην , καθώς κατέληξαν δύο νοσηλευόμενοι στο «Σωτηρία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την 86χρονη γυναίκα με υποκείμενα νοσήματα υπέκυψε και ένας 64χρονος άνδρας σήμερα το πρωί στις 10: 30.

Και οι δυο τους νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη με τον κορωνοϊό στη στρατηγική της αγοράς χρόνου για την καλύτερη προετοιμασία του και με το βλέμμα στις έρευνες για αποτελεσματική φαρμακευτική απάντηση έναντι του -19, αλλά και αναμένοντας πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τα μέτρα που έχουν ληφθεί φαίνεται να έχουν βάλει κάποιο φρένο στη ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων, όπως αυτή καταγράφεται σε άλλες χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό. «Δεν θέλω να φανώ υπεραισιόδοξος, αλλά χαίρομαι που δεν βλέπω αυτή την επιθετική, δραματική αύξηση των περιστατικών. Δεν θέλω να πω ότι δεν την περιμένω, αλλά σίγουρα αγοράσαμε χρόνο και αυτός ο χρόνος επενδύθηκε στην πραγματική ενίσχυση του συστήματος υγείας», τόνισε ο καθηγητής. Και πρόσθεσε ότι ο στόχος των μέτρων που λαμβάνονται είναι να παραμείνει όσο πιο επίπεδη γίνεται η καμπύλη εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα για τουλάχιστον 6 με 8 εβδομάδες, ώστε να δοθεί χρόνος στην παγκόσμια κοινότητα για την ανακάλυψη θεραπείας, την ανακάλυψη εμβολίου αλλά και τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός δεν αγαπάει τον καλό καιρό.

Χθες ανακοινώθηκαν 71 νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 695. Περιστατικά της νόσου έχουν εντοπιστεί σε 28 περιφερειακές ενότητες της χώρας, ενώ η πιο πληττόμενη, με 292 επιβεβαιωμένα περιστατικά, είναι η περιφερειακή ενότητα Αθηνών. Το 56% των περιστατικών είναι άνδρες, πέντε στους δέκα είναι ηλικίας 40 έως 64 ετών (49,1%) και το 26% ηλικίας 18 έως 39 ετών.

Κυρ. Μητσοτάκης: Είναι μια πρωτοφανής κατάσταση, πρωτοφανή και τα μέτρα που λαμβάνουμε

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της εισαγωγικής τοποθέτησης, ευχαρίστησε «όλους τους Έλληνες για τη συμμόρφωσή τους με τα προληπτικά περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Όπως είπε, «είναι μια πρωτοφανής κατάσταση που δημιουργείται από την της πανδημίας του κορωνοϊού, πρωτοφανής είναι και η αντίδραση μας και τα μέτρα που λαμβάνουμε».

Δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που επιταχύνονται μέσα στην , ο πρωθυπουργός αναφέρουν οι ίδιες πηγές πως δήλωσε ότι «Το e-gov είναι δικό μας, όλων μας».

Επίσης σημείωσε ότι «τα μέτρα που λαμβάνουμε για τη στήριξη της οικονομίας είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, όπως φάνηκε από το χθεσινό Ecofin».

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτησε ο πρωθυπουργός είπε πως «ο σκοπός μας πάντα, από την πρώτη στιγμή το είπαμε, ήταν να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να δώσουμε τη δυνατότητα στα συστήματα υγείας να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα σε μία επιδημία που ξέρουμε ότι, τελικά, θα επηρεάσει ένα ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Και μέχρι στιγμής φαίνεται τουλάχιστον ότι αυτός ο χρόνος κερδίζεται, αλλά αυτό προφανώς εξαρτάται και από τη συμπεριφορά των πολιτών και από τον τρόπο με τον οποίο θα αγκαλιάσουν το μήνυμα του “Μένουμε ”».

Ο κ. Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μορφή τηλεδιάσκεψης αναφέρθηκε και στη «διπλή που αντιμετωπίσαμε τον τελευταίο μήνα» (σ.σ. ένταση στα σύνορα λόγω μεταναστευτικού και κορωνοϊός), και όπως τόνισε «αποδείξαμε όλοι έμπρακτα ότι το επιτελικό κράτος υπάρχει και λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών».

«Είχαμε το θάρρος να πάρουμε μέτρα πολύ γρηγορότερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέτρα τα οποία ήταν δύσκολα και σίγουρα είχαν έναν ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα», υπογράμμισε ακόμη και πρόσθεσε:

«Μέχρι στιγμής, πρέπει να αναφέρω, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είχε ανταποκριθεί στο μήνυμα αυτό και πριν πάρουμε τα τελικά περιοριστικά μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. Τα οποία, τα πήραμε ακριβώς για να μπορέσουμε να συνετίσουμε αυτούς τους λίγους οι οποίοι αποφάσισαν με δική τους πρωτοβουλία να μην σεβαστούν την παρότρυνσή μας. Αλλά και για να ικανοποιήσουμε τους πολλούς, οι οποίοι εκ των πραγμάτων αισθάνονται αδικημένοι όταν βλέπουν λίγους να παραβιάζουν τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Τώρα, λοιπόν, αυτό έγινε και με το νόμο και όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε στις οδηγίες της κυβέρνησης».

Επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με τον καθηγητή Νικ. Χρηστάκη

Με ένα tweet ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στην «πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση» που είχε με τον καθηγητή Νικόλαο Χρηστάκη, για το σχέδιο δράσης για τον -19 και το μας.

Oπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρωθυπουργός «βασίζουμε τις στρατηγικές μας σε υγιείς επιστημονικές συμβουλές» και υπογραμμίζει πως η χώρα μας έχει το προνόμιο να διαθέτει τέτοιους διαπρεπείς επιστήμονες στους οποίους και μπορεί να απευθύνεται, όπου κι αν αυτοί μπορεί να βρίσκονται.

Ο Ν. Χρηστάκης είναι , καθηγητής κοινωνικών και φυσικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση