Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Στον αέρα ο κρατικός προϋπολογισμός του επταμήνου
Στον αέρα ο κρατικός προϋπολογισμός του επταμήνου

Στον αέρα ο κρατικός προϋπολογισμός του επταμήνου

Στον αέρα ο κρατικός στο επτάμηνο του έτους, με τα του προϋπολογισμού να παρουσιάζουν κατάρρευση κατά 4 δισ. ευρώ, ενώ απο την άλλη πλευρά διαφαίνεται ξεκάθαρα η απο το Δημόσιο προς τους επιχορηγούμενους και τους προμηθευτές. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και ενδεχομένως να επιδεινωθεί εξ αιτίας των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 3,712 δισ. ευρώ το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015, έναντι πλεονάσματος 2,279 δισ. ευρώ το αντίστοιχο επτάμηνο του 2014 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,988 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα το έλλειμμα της γενικής ς ανήλθε σε 840 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,736 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014 και στόχου για έλλειμμα 1,375 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών:

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 26,874 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,942 δισ. ευρώ ή 12,8 % έναντι του στόχου.

Τα καθαρά του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 24,839 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,097 δισ. ευρώ ή 14,2 % έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, η υστέρηση, για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015, έναντι του στόχου οφείλεται:

  • στην παράταση υποβολής δήλωσης και πληρωμής της α' ς του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
  • στην παράταση υποβολής δήλωσης και πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

  • στη μη βεβαίωση και πληρωμή της α' ς του ΕΦΙΑ 2015

  • στην μη είσπραξη εσόδων από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs) ύψους 1,724 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση