Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στο τραπέζι των θεσμών οι οφειλές ΕΟΠΥΥ
Στο τραπέζι των θεσμών οι οφειλές ΕΟΠΥΥ

Στο τραπέζι των θεσμών οι οφειλές ΕΟΠΥΥ

Η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ, οι υπερβάσεις στους κλειστούς προϋπολογισμούς για και εξετάσεις ασφαλισμένων και τα δρομολογούμενα μέτρα συγκράτησης των δαπανών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με τους επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ και εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για σήμερα νωρίς το απόγευμα έχει προγραμματιστεί των εκπροσώπων των θεσμών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Κατά τη χθεσινή , που διήρκεσε από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ., ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης παρουσίασε στον επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων για τα θέματα υγείας, Τζουζέπε Καρόνε, πακέτο προτεινόμενων μέτρων για τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δαπανών, που μεταξύ άλλων αφορούν σε αλλαγές στη διαδικασία τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, θέσπιση κινήτρων για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων –μεταξύ των οποίων μικρότερη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους που τα «προτιμούν»–, τροποποίηση του ποσοστού συμμετοχής στη δαπάνη των φαρμάκων με βάση την αποτελεσματικότητά τους, καθώς και την εισαγωγή νέων κανόνων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την ελληνική πλευρά, ο κ. Καρόνε αξιολόγησε θετικά τις προτάσεις, όμως εξέφρασε παρατηρήσεις για τις υψηλές υπερβάσεις στους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ για και εξετάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη η υπέρβαση για το πρώτο εξάμηνο του , που θα «κουρευτεί» με τον μηχανισμό του clawback από τις προς φαρμακευτικές εταιρείες, ανέρχεται στα 216 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για μείωση του clawback κατά 30% το και επιπλέον 30% το 2018.

Κατά τη συζήτηση έγινε και ειδική στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή για την εξόφλησή τους. Σύμφωνα με αυτήν, ο ΕΟΠΥΥ θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 514 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να εξοφλήσει προς τους παρόχους του.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #διακομιδή 73χρονης από την Σκόπελο στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/AvNQLnFkfM -

  • Συνελήφθη αλλοδαπός για #παραεμπόριο #παραεμπόριο - https://t.co/bo8i4LndC4 -

  • Νέα γέφυρα στον Ξηριά κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/5dHeOA4ehL -

"Αλιεύοντας" την είδηση