Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στο τραπέζι το «σχέδιο Β» για το ασφαλιστικό
Στο τραπέζι το «σχέδιο Β» για το ασφαλιστικό

Στο τραπέζι το «σχέδιο Β» για το ασφαλιστικό

Εθιμοτυπική αλλά και ουσιαστική ήταν η πρώτη συνάντηση των 12 μελών της επιτροπής για το που συνεδρίασε χθες, για πρώτη φορά, καθώς καθορίστηκε το πλαίσιο εντός του οποίου θα λειτουργήσει, προκειμένου έως το τέλος Οκτωβρίου να έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το σύστημα του 2016.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, στόχος είναι η ενός νέου συστήματος που θα διατηρεί τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα και θα είναι κοινωνικά δίκαιο.

Αν και η διατύπωση είναι πολύ γενική, η νέα επιτροπή «σοφών» ανέλαβε ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς ο χρόνος πιέζει, ενώ η πολιτική που επικρατεί δεν βοηθάει το έργο της. Το οποίο δεν είναι άλλο από το να καταστρώσει το « β» για το , καθώς η παρούσα επιθυμεί να υλοποιήσει τη δική της, εθνική μεταρρύθμιση και όχι αυτή που περιγράφεται στο Μνημόνιο και καθορίστηκε από τους εκπροσώπους των δανειστών. Εως τα μέσα Οκτωβρίου, τα 12 μέλη της επιτροπής θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε μια κοινή πρόταση για ένα σύστημα, που θα εξασφαλίζει την εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για αξιοπρεπείς συντάξεις και βιωσιμότητα του συστήματος. Συγκεκριμένα, η επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει μελέτη που θα περιγράφει τα θεσμικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος, την αναλογιστική εκτίμηση της λειτουργίας του αλλά και μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση για τη ρύθμιση των βασικών μεταρρυθμίσεων και της περιόδου που θα πρέπει να υπάρχει για τη μετάβαση από το παλαιό στο νέο σύστημα. Η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις που πρέπει να γίνουν. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι θα εξεταστεί και το πόρισμα της προηγούμενης Επιτροπής που είχε συσταθεί το 2009, η οποία βέβαια σε άλλη πρόταση , άλλος νόμος (3863/2010) ψηφίστηκε, έπειτα από παρέμβαση της τρόικας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δύο φωτιές σε αγροτική έκταση στις  Σερβανάτες Αγίου Λαυρεντίου - https://t.co/HogoKJRaRb -

  • Ανάσταση φέτος στις 9.00 το βράδυ - https://t.co/Atj2AFQcV3 -

  • Κορωνοϊός: 3.789 νέα κρούσματα, 87 θάνατοι - https://t.co/02SfmeVpNO -

"Αλιεύοντας" την είδηση