Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στο στόχαστρο οφειλέτες που δεν πληρώνουν, αλλά ενοικιάζουν τα ακίνητά τους
Στο στόχαστρο οφειλέτες που δεν πληρώνουν, αλλά ενοικιάζουν τα ακίνητά τους

Στο στόχαστρο οφειλέτες που δεν πληρώνουν, αλλά ενοικιάζουν τα ακίνητά τους

Σπίτια που ενοικιάζονται μέσω Airbnb και ανήκουν σε οφειλέτες που έχουν σταματήσει να πληρώνουν το δάνειό τους προς την εδώ και χρόνια ή άλλα που ενοικιάζονται κανονικά με συμβόλαια, έχουν εντοπίσει οι τράπεζες και έχουν βάλει στο στόχαστρο, ενεργοποιώντας τα αναγκαστικά κατά αυτών των οφειλετών στους προσεχείς πλειστηριασμούς.

Οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές εκτιμάται ότι είναι το 20% αυτών που έχουν προς τις τράπεζες, αλλά το ύψος των χρεών που αφήνουν είναι διπλάσιο και εκτιμάται ότι φθάνει το 40% των κόκκινων δανείων. Ο λόγος είναι προφανής, αφού πρόκειται γι’ αυτούς που έχουν πάρει μεγάλα δάνεια ακόμη και άνω του 1 εκατ. ευρώ είτε για επιχειρηματικούς σκοπούς είτε για την αγορά κατοικίας. Η διαδικασία της αποκάλυψης των στρατηγικών κακοπληρωτών μόλις τώρα αρχίζει, αλλά οι τράπεζες επιδιώκουν να κινητοποιήσουν τα αντανακλαστικά όλων των οφειλετών με οριζόντιο τρόπο. «Αν βγει στο σφυρί το ενός επώνυμου μεγαλοεπιχειρηματία, θα γίνει αντιληπτό ότι η ανομίας έχει οριστικά παρέλθει και ακόμη και οι μικρότεροι οφειλέτες θα πιεστούν να έρθουν σε συνεννόηση με την », εξηγεί αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος, θέλοντας να τονίσει ότι αυτό που έχει σημασία είναι να επανέλθουμε στην .

«Σημασία έχει να περάσει το μήνυμα ότι η χρόνια στρέβλωση που προκλήθηκε από την παρατεταμένη οκτάχρονη προστασία και η οποία συνομολογήθηκε από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, έχει ημερομηνία λήξης», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτό ρίχνουν στη μάχη των πλειστηριασμών όλα τα μέσα, μεταξύ των οποίων την αγορά από τις ίδιες ενός σημαντικού αριθμού ακινήτων που θα πλειστηριαστούν το προσεχές διάστημα και τα οποία θεωρούνται εμπορεύσιμα. Με βάση τις εκτιμήσεις, έως το 70% των ακινήτων που θα πλειστηριαστούν μπορούν να το αγοράσουν οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες εκτιμάται ότι σε συμφωνία με τους θεσμούς έχουν συνυπολογίσει ένα σημαντικό κόστος γι’ αυτόν τον σκοπό, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3 δισ. ευρώ. Εκτός από το να κάνουν σαφές το μήνυμα, στόχος είναι επίσης να αποφευχθεί ένα στην , που θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στα κεφάλαιά τους.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επαναλειτουργεί το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας - https://t.co/yT0XnzHL0c -

  • Σύσκεψη ταξικών σωματείων στο Βόλο - https://t.co/rvR6oUPZ2R -

  • Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά από την Παρασκευή - https://t.co/vywssk8TSq -

"Αλιεύοντας" την είδηση