Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Στο ΣτΕ οι οινοπαραγωγοί κατά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
Στο ΣτΕ οι οινοπαραγωγοί κατά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Στο ΣτΕ οι οινοπαραγωγοί κατά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι οινο και ζητούν να «παγώσει», αλλά  και να ακυρωθεί  η επιβολή  του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης () που επιβλήθηκε στο .
Υποστηρίζουν ότι η επιβολή του ειδικού φόρου είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση   Δικαιωμάτων του Ανθρώπου   και στην  Ευρωπαϊκή και Ελληνική .

Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν οι: α)   Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, β) Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, γ) Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, δ) Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ε) ένας οινοποιός από τις .
Oι απασχολούμενοι στο χώρο του οίνου αναφέρουν ότι  ο ειδικός φόρος στο κρασί ορίστηκε σε 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) συν τις υιπες επιβαρύνσεις, αλλά  επιβλήθηκε και (καταλαμβάνει και την παραγωγή του 2015).

Ακόμη, αναφέρουν  ότι από την επιβολή του επίμαχου φόρου θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά λόγω της υποχρέωσης άμεσης   καταβολής του που αντιστοιχεί στα αποθέματα οίνου που έχουν.
Σε άλλο σημείο αναφέρουν  ότι επιβάρυνση αυτή θα επιφέρει το άμεσο κλείσιμο  των  μικρών επιχειρήσεων, συχνά οικογενειακού χαρακτήρα, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσέλθουν, όπως προβλέπεται,  την 31ή Ιανουάριου στις Δ.Ο.Υ. να καταβάλλουν τον ΕΦΚ για τα αποθέματα οίνου που έχουν στις αποθήκες τους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση