Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Στο ΣτΕ δικαστικές ενώσεις κατά της δήλωσης τιμαλφών και μετρητών στο πόθεν έσχες
Στο ΣτΕ δικαστικές ενώσεις κατά της δήλωσης τιμαλφών και μετρητών στο πόθεν έσχες

Στο ΣτΕ δικαστικές ενώσεις κατά της δήλωσης τιμαλφών και μετρητών στο πόθεν έσχες

Τέσσερις δικστικές ενώσεις, οι δύο εκπροσωπούν νωτάτων δικαστηρίων, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί ως  αντισυνταγματική και   η υπουργική απόφαση, που προβλέπει στο πλαίσιο των δηλώσεων για το να δηλώνονται τιμαλφή, μετρητά που υπάρχουν στο σπίτι ή σε θυρίδες και να αναγράφονται τα στοιχεία της ταυτότητας συγγενικών προσώπων.

Η προσβαλλόμενη απόφαση φέρει τις του υπουργού αρμόδιου για θέματα Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ειδικότερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν κατά της εν λόγω απόφασης οι Ενώσεις των Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος και η Ενωση των Διοικητικών Δικαστών.

Η μόνη Ενωση που δεν προσέφυγε είναι εκείνη των δικαστών και εισαγγελέων της τακτικής ς.

Ολες οι  Ενώσεις στρέφονται κατά της απόφασης των δύο υπουργών, που φέρει 24.11.2015 και καθορίζει το περιεχόμενο, τί πρέπει δηλαδή να δηλώνεται τόσο στο , όσων προσώπων υποχρεούνται να υποβάλλουν σχετική δήλωση ανάμεσα σε αυτούς και οι , αλλά και σχετικά με τη δήλωση οικονομικών συμφερόντων.

Οι δικαστές ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση ως προς το σκέλος που αναφέρει ότι θα  δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός των Τραπεζών μετρητά (πάνω από 15.000 ευρώ), τιμαλφή, πολύτιμα είδη και μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι συνολικής αξίας πάνω από 30.000 ευρώ, όπως επίσης ότι πρέπει να δηλώνονται τα  στοιχεία των οικείων συγγενών (ενήλικων και θετών τέκνων, αδελφών, παππούδων και γιαγιάδων, εγγονών, κ.ά).

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση