Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων μεγάλο μέρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου
Στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων μεγάλο μέρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου

Στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων μεγάλο μέρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου

Μεγάλο μέρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, και ειδικότερα ακίνητων και κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων που δεν ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ, μεταφέρεται στο νέο ανεξάρτητο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, που θα αποκαλείται Privatisation and Investment Fund, σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου ς μεταξύ ς και δανειστών που έχει στην διάθεσή της η «Κ».

Παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ, που παραμένει όπως προκύπτει αυτόνομο, θα προχωρήσει 19 αποκρατικοποίησες περιουσιακών του στοιχείων και θα εξετάσει αργότερα φέτος κατά πόσον περιφερειακά λιμάνια και που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο του και δεν σχεδιάζει να τα αξιοποιήσει μπορούν να μεταφερθούν στον νέο . Επιπλέον προβλέπεται ο σχηματισμός ομάδας ς του ΤΑΙΠΕΔ, του υπουργείου οικονομικών και των θεσμών που θα επιτηρεί μόνιμα την πρόοδο της ς στην λήψη των αποφάσεων που είναι απαραίτητες γα την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων. Ο στόχος για τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ τοποθετείται στα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ έως και το 2018 χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτά τα 400 εκατομμύρια που εισέπραξε το 2015.

Στο συγκεκριμένο κείμενο ς χαρακτηρίζεται ως προαπαιτούμενο η νομοθετικής ρύθμισης για να μεταφερθούν στο νέο , εκτός από την ΕΤΑΔ και το ΤΧΣ, και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Δημοκρατίας* με περιορισμένες εξαιρέσεις που θα συμφωνηθούν ειδικά για περιπτώσεις στις οποίες υφίστανται εμπόδια στη εμπορική αξιοποίηση, όπως είναι οι περιπτώσεις ακινήτων επί της ακτογραμμής και επί αρχαιολογικών χώρων. Στο νέο ταμείο θα περάσουν και όλα τα ακίνητα που σήμερα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ και τα οποία δεν σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το ΤΑΙΠΕΔ ενώ θα στοιχειοθετηθεί και ένας αρχικός κατς κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και θα μεταφερθούν το νέο Ταμείο με σκοπό την αποκρατικοποίησή τους. Το δεύτερο πακέτο κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων θα μεταφερθεί στο νέο ταμείο τον Σεπτέμβριο και τον ίδιο μήνα θα συμφωνηθούν και όλες οι υπόλοιπες μεταβιβάσεις κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων που θα γίνουν ακολούθως.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση