Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » «Στο αέρα» 38.000 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής
«Στο αέρα» 38.000 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής

«Στο αέρα» 38.000 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής

Μία επί της αρχής θετική μεταρρύθμιση του φοροελεγκτικού μηχανισμού υπονομεύεται και 38.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής βρίσκονται στον «αέρα» εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο θεσμοθέτησε η απελθούσα κυβέρνηση την υπαγωγή του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ενώ η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είχε κάνει σημαία της την υπόθεση της λίστας , οι έλεγχοι 3.500 υποθέσεων (πολλές εκ των οποίων περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα), για τις οποίες υπάρχουν εκθέσεις ελέγχου σε προχωρημένο στάδιο, ακυρώνονται. Και αυτό, διότι ο εφαρμοστικός νόμος του μνημονίου (υποπαράγραφος Δ7 του νόμου 4336/2015) προβλέπει ότι οι εκθέσεις ελέγχου μετατρέπονται σε απλά δελτία πληροφοριών. Το ερώτημα είναι γιατί ο των υποθέσεων αυτών, οι οποίες ενδεχομένως να κρύβουν φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Γιατί να μην τις χειριστούν και να τις ολοκληρώσουν οι υπάλληλοι που τις είχαν ξεκινήσει από τη νέα τους θέση στη ΓΓΔΕ. Οι πρακτικές που ακολουθούνται είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν στην παραγραφή σημαντικών υποθέσεων. Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, όλες οι υποθέσεις που έχουν αποσταλεί από το από τον Μάιο στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποτελούν απλά πληροφοριακά δελτία. Αίσθηση προκαλεί η δήλωση στην «Κ» ανώτατου στελέχους του ΥΠΟΙΚ, το οποίο αναφέρει ότι, εξαιτίας της νομοθετικής ρύθμισης και της μετάπτωσης των εκθέσεων ελέγχου σε πληροφοριακά δελτία, δεν βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή το ΣΔ χειρίζεται περισσότερες από 38.000 υποθέσεις εκ των οποίων οι 3.500 θα μεταφερθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μαζί με 500 από τους 740 υπαλλήλους που υπηρετούν σήμερα σε αυτό. Το ποιες θα είναι αυτές οι 3.500 υποθέσεις που θα μεταφερθούν θα αποφασισθεί από που θα συσταθεί το προσεχές διάστημα. Οι υπόλοιπες περίπου 35.000 υποθέσεις θα παραμείνουν στο ΣΔ. Σύμφωνα με τον νόμο, «η αντιμετώπιση των υπολοίπων υποθέσεων, που θα παραμείνουν στην Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ, θα καθορισθεί με νομοθετική ρύθμιση μέχρι τις 30.10.2015». Σημειώνεται ότι στο ΣΔΟΕ θα παραμείνουν μόνο 240 υπάλληλοι! Μεταξύ των 38.000 υποθέσεων οι 2.062 αφορούν τη λίστα . Εφόσον μεταφερθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τότε ο όποιος είχε γίνει μέχρι σήμερα ακυρώνεται, καθώς τα στοιχεία που θα παραληφθούν θεωρούνται πληροφοριακά δελτία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, για την εν λόγω διάταξη που συμπεριλήφθηκε στον νόμο που συνοδεύει το , δεν ρωτήθηκε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Επίσης, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός δεν ρωτήθηκε ούτε για τον αριθμό των υποθέσεων που θα μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ. Σχετικά με τη διάταξη του νόμου σημειώνουν ότι μετά τις εκλογές αναμένεται να ξεκινήσει διάλογος με τους πιστωτές της χώρας για την τροποποίησή της προκειμένου να μη χαθεί το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

Θέση για το θέμα πήρε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ. Στην ανακοίνωσή της, με την οποία καταγγέλλει ως «διάλυση του ΣΔΟΕ» τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του στη ΓΓΔΕ, χαρακτηρίζει «επαίσχυντη» τη «μετατροπή των εκθέσεων του ΣΔΟΕ σε απλά δελτία πληροφοριών, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και εισπραξιμότητας».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση