Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Στις Περιφέρειες οι φορείς διαχείρισης των περιοχών Natura
Στις Περιφέρειες οι φορείς διαχείρισης των περιοχών Natura

Στις Περιφέρειες οι φορείς διαχείρισης των περιοχών Natura

ΙΩΡΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Την κατάργηση του φορέα διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση και τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας στην ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως εκτίμησε, η διαχείριση μητροπολιτικών πάρκων δεν πρέπει να είναι στις αρμοδιότητες της κεντρικής διοίκησης. Στο ίδιο πνεύμα εξετάζεται η «απορρόφηση» των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών από τις , μια ωστόσο που ενέχει σημαντικούς κινδύνους.

«Το Πάρκο Τρίτση παύει να είναι αρμοδιότητα του και αναλαμβάνει η Περιφέρεια, με ορατή συμμετοχή των δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού», ανέφερε χθες ο υπουργός. «Τα υπουργεία πρέπει να έχουν επιτελικό ρόλο, δεν είναι δουλειά τους η διαχείριση πάρκων. Είναι εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσουμε έμφαση στο περιβάλλον, αλλά με μια νέα φιλοσοφία, υιοθετώντας καλές ευρωπαϊκές πρακτικές». Σε ερώτηση της «Κ», αν εγκαταλείπεται το προεγκριθέν Ειδικό Χωρικό Σχέδιο με το οποίο θα επιλυόταν ο λαβύρινθος των χρήσεων γης στο πάρκο, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε αρνητικά. «Θα κάνουμε τα πάντα ώστε το πάρκο να είναι λειτουργικό, ένας χώρος αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης», ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μητροπολιτικό Πάρκο Τρίτση δεν θα είναι το μόνο που «μετακινείται». Το υπουργείο εξετάζει την κατάργηση του σημερινού σχήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και τη μεταφορά της αρμοδιότητας στις . Το σχήμα αυτό βέβαια ενέχει πολλούς κινδύνους, όπως τα «οράματα» ή την «πολιτικού τύπου» διαχείριση των περιοχών από τους (αιρετούς) περιφερειάρχες, που μπορεί να μετατρέψουν τη χ σε «συλλέκτη» παραπομπών στο Ευρωδικαστήριο.

Σε επίπεδο πολιτικής, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται το επόμενο διάστημα να αναλάβει αρκετές νομοθετικές πρωτοβουλίες: για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις (σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατεύθυνση «ενεργοποίησης» των ιδιωτών περιβαλλοντικών επιθεωρητών και στην απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ), τις (μέσω της ανάθεσης των πολεοδομικών σχεδίων), τη μεταφορά συντελεστή (προετοιμάζεται ρύθμιση ώστε να θεσπιστούν με ταχείες διαδικασίες ζώνες υποδοχής συντελεστή σε όλη τη χ), τους δασικούς χάρτες (με την επιτάχυνση της εξέτασης των αντιρρήσεων και, σε δεύτερη φάση, την αντιμετώπιση των οικιστικών πυκνώσεων), την ενίσχυση της προσβασιμότητας στις πολιτικές όλων των υπουργείων (εκκρεμεί η ενσωμάτωση Οδηγίας με την οποία θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα από το 2020 κτίρια που δεν είναι προσβάσιμα από ΑμεΑ, κάτι που βέβαια δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στην Ελλάδα). Επίσης, κομβικής σημασίας είναι ο περιορισμός των πλαστικών μιας χρήσης, καθώς ο πρωθυπουργός έχει «υποσχεθεί» ότι η χώρα μας θα είναι πρωτοπόρος στο αντικείμενο αυτό – τις τελευταίες ημέρες στελέχη του υπουργείου έχουν σειρά συναντήσεων με φορείς, εκπροσώπους της αγοράς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση