Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Στις 10 Δεκεμβρίου η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2017
Στις 10 Δεκεμβρίου η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2017

Στις 10 Δεκεμβρίου η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2017

Στον απόηχο μιας καθ’όλα κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, το ελληνικό θα κληθεί να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό για το επόμενο έτος.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε απόψε από τον κ. Ν.Βούτση, αμέσως μόλις παρέλαβε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη τον ετήσιο Προϋπολογισμό, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου με σκοπό να ψηφιστεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

2% του ΑΕΠ

Πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ για το 2017 προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, ενώ για φέτος η εκτίμηση είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 1,1% του ΑΕΠ. Το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε εκτιμήσεις και προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερες του στόχου του Μνημονίου, το οποίο αναφέρει ότι για το 2016 θα πρέπει να ανέλθει στο 0,5% του ΑΕΠ και για το 2017 στο 1,75% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει ότι το επόμενο έτος το κράτος θα εισπράξει 1 δισ ευρώ περισσότερους φόρους, παρά το γεγονός ότι οι νέοι φόροι που θα επιβληθούν ανέρχονται σε περίπου 2,5 δισ ευρώ.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι η οικονομία θα μεγεθυνθεί το 2017 κατά 2,7% και το ΑΕΠ θα ανέλθει στα 180,8 δισ ευρώ από 174,9 δισ ευρώ φέτος.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2017 στο 176,5% του ΑΕΠ από 180,3% του ΑΕΠ φέτος, αλλά ως απόλυτο μέγεθος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 319,2 δισ ευρώ από 315,4 δισ ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως για τις 5/12 έχει προγραμματιστεί συνεδριαση του Eurogroup, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σημαντικές για το ελληνικό πρόγραμμα, με την κυβέρνηση να προσδοκά πως θα έχουν θετικό πρόσημο μετά από τη σχεδιαζόμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ως τότε, στον εξαιρετικά πλέον πυκνό πολιτικό χρόνο για τις κοινοιβουλευτικές διαδικασίες, σχεδιάζεται να κατατεθούν εκτός των άλλων δύο πολυνομοσχέδια με μέτρα ακριβώς για την ολοκλήρωση της προαναφερθείσας διαδικασίας, ενώ παράλληλα έχουν πάρει σειρά προς ψήφιση –όλα με επείγοντες ρυθμούς- και άλλα νομοθετήματα, όπως αυτό που αφορά την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση