Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Στήριξη των προσφύγων στην Ελλάδα
Στήριξη των προσφύγων στην Ελλάδα

Στήριξη των προσφύγων στην Ελλάδα

 Στήριξη έκτακτης ανάγκης ύψους 180 εκατ. ευρώ

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα νέα χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ για προγράμματα παροχής βοήθειας στην Ελλάδα με προορισμό, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση του εμβληματικού «προγράμματος στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση» (ΕΣΤΙΑ), μέσω του οποίου παρέχεται βοήθεια στους πρόσφυγες προς εξεύρεση καταλυμάτων σε αστικές περιοχές εκτός των καταυλισμών, καθώς και τακτική χρηματική βοήθεια.

Η νέα χρηματοδότηση ανακοινώθηκε με την ευκαιρία της ς που είχε σήμερα στην ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που δρομολογήθηκε τον Ιούλιο του 2017 με τη συν της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους Πρόσφυγες, αποτελεί τη μεγαλύτερη ενωσιακή επιχείρηση βοήθειας στη χώρα, η οποία συνάδει με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για την απομάκρυνση των προσφύγων από τους καταυλισμούς. Με το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα περισσότερες από 23 000 θέσεις στέγασης σε αστικές περιοχές, ενώ εγκαινιάστηκε ένα σύστημα χρηματικής βοήθειας που εξυπηρετεί περισσότερους από 41 000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

«Τα προγράμματά μας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα αποτελούν ένα σαφές και ηχηρό ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Εξακολουθούμε να κάνουμε πράξη την ισχυρή δέσμευσή μας σχετικά με την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες στην Ελλάδα ώστε να τους εξασφαλίσουμε ασφαλέστερη, ομαλότερη και αξιοπρεπέστερη ζωή, και να διευκολύνουμε την ένταξή τους στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ είναι χειροπιαστά και η ζωή των ανθρώπων αυτών έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Ιδιαίτερο φόρο τιμής αποτίω στους Έλληνες πολίτες και στους δημάρχους οι οποίοι υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες στους δήμους τους με μεγάλη κατανόηση και φροντίδα», δήλωσε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων  Χρήστος Στυλιανίδης.

Άλλες έξι συμβάσεις έχουν υπογραφεί με το Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων, το ArbeiterSamariterBund, τους Γιατρούς του Κόσμου, τον ισπανικό Ερυθρό Σταυρό και τις ελληνικές Μετάδραση και Χαμόγελο του Παιδιού για την αντιμετώπιση πιεστικών ανθρωπιστικών αναγκών στην Ελλάδα, όπως η στέγαση, η πρωτοβάθμια υγειονομική , η ψυχοκοινωνική στήριξη, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, η άτυπη εκπαίδευση, η παροχή υπηρεσιών διερμηνείας για υγειονομική και προστασία.

Συνολικά, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κατάστασης, της μετανάστευσης και των εξωτερικών συνόρων υπερβαίνει πλέον τα 1,5 δισ. ευρώ, μέσω διαφόρων μορφών χρηματοδότησης.

 

Στήριξη έκτακτης ανάγκης της ΕΕ προς την Ελλάδα

Σε επείγουσες και εξαιρετικές περιστάσεις, όπως η αυξημένη εισροή προσφύγων στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χρηματοδοτεί δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για αναξιοπαθούντα άτομα εντός του εδάφους της ΕΕ, στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης που ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2016. Η συνολική ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ η οποία έχει διατεθεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα στο πλαίσιο αυτού του μέσου ανέρχεται σε 605,3 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ με την UNHCR

Η σημερινή νέα χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ θα οδηγήσει στη δημιουργία 27 000 θέσεων στέγασης σε αστικές περιοχές μέχρι τα τέλη του . Το μεγαλύτερο μέρος των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων θα είναι σε πόλεις και κωμοπόλεις της ηπειρωτικής χώρας ενώ περίπου 2 000 θέσεις θα βρίσκονται σε ελληνικά νησιά. Αρκετοί δήμοι στην Ελλάδα συμμετέχουν επίσης στο εν λόγω πρόγραμμα.

Όσον αφορά τη βοήθεια του προγράμματος EΣTIA σε μετρητά, στόχος είναι να συμπεριλάβει 45 000 άτομα μέχρι τα μέσα του . Οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο λαμβάνουν προκαθορισμένα μηνιαία χρηματικά ποσά μέσω ειδικής κάρτας. Αυτό τους παρέχει δυνατότητα επιλογής και τους επιτρέπει να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους με αξιοπρέπεια, στηρίζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία. Η αποτελεσματικότερη βοήθεια σε μετρητά εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπληρώνει άλλα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ που στηρίζουν ήδη με σημαντικά ποσά την Ελλάδα, όπως το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους και το πρόγραμμα υγείας της ΕΕ. Συμπληρώνει, επίσης, την εθελοντική προσφορά υλικής βοήθειας η οποία αρχικά προσφερόταν από τα κράτη που συμμετέχουν στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

"Αλιεύοντας" την είδηση