Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Στην τελική ευθεία το πολυνομοσχέδιο
Στην τελική ευθεία το πολυνομοσχέδιο

Στην τελική ευθεία το πολυνομοσχέδιο

Περικοπές και καταργήσεις φοροαπαλλαγών θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, η σύνταξη του οποίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς μέρες και θα προβλέπει την κατάργηση της έκπτωσης 1,5%, τη μείωση της έκπτωσης των ιατρικών εξόδων, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων των ναυτικών, καθώς και τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης αλλά από το 2018, συνολικού ύψους 155 εκατ. ευρώ.

Επίσης, θα συμπεριληφθούν οι διατάξεις για τη φορολόγηση της σκιώδους φιλοξενίας, δηλαδή της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης ακινήτων και ενδεχομένως οι διατάξεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Ειδικότερα:

• Ιατρικές δαπάνες. Μείωση της έκπτωσης από το 2017 για τους 1,9 εκατ. φορολογουμένους που κάνουν χρήση της ανωτέρω φοροαπαλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, η φοροαπαλλαγή θα ενταχθεί στο νέο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο έτος. Σημειώνεται ότι το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σήμερα στα 120 εκατ. ευρώ.

• Κατάργηση ή περικοπή του ειδικού τρόπου φορολόγησης των ναυτικών. Σήμερα ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα στις αμοιβές που αποκτώνται. Το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στο ποσόν των 91,2 εκατ. ευρώ και αφορά 27.318 ναυτικούς.

• Επίδομα θέρμανσης. Το κονδύλι ήδη έχει περικοπεί από την περίοδο 2015-2016 κατά 50% και από το 2018 αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω. Σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος λαμβάνουν συνολικά 105 εκατ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2017-2018 το κονδύλι θα περιορισθεί στα 55 εκατ. ευρώ περίπου.

• Παρακράτηση φόρου. Η μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς είναι μειωμένη κατά 1,5% επί του αναλογούντος φόρου. Το ποσό αυτό αποδίδεται από τους υπόχρεους με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το επόμενο έτος, όπου και γίνεται η εκκαθάριση των δηλώσεων. Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ.

• Από τον Ιανουάριο του 2017 θα επιβληθεί φόρος στη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών (π.χ. μέσω Airbnb). Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που «διαμοιράζονται» τα ακίνητά τους θα τα δηλώσουν σε ειδικό μητρώο. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και θα φθάνουν τις 50.000 ευρώ. Εκτός βεβαίως τον προστίμων, θα επιβληθεί σε όσους εκμισθώνουν τα ακίνητα που διαθέτουν μέσω Airbnb, αλλά και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες (Homeaway, Flipkey, Housetrip) ειδικός φόρος 5% ανά διανυκτέρευση, ενώ θα πληρώνουν και φόρο εισοδήματος από την εκμίσθωση ακινήτων με συντελεστές από 15% έως 45%.

• Ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις με συναλλαγές μέσω καρτών για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Από το 2017 η εφορία θα κάνει δεκτές μόνο όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking).

Σύμφωνα με το σχέδιο, για να έχει κάποιος το όφελος του αφορολόγητου ορίου, θα πρέπει οι συναλλαγές του να έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών. Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, η εφορία θα ζητεί συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων.

Δηλαδή για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολογήτου που ισχύουν σήμερα –8.636 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 9.090 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ για τρία παιδιά και άνω– θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους. Για εισόδημα από 9.545 ευρώ έως 30.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%-20%.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση