Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Στην Γ.Σ. του ΕΟΑΕΝ το Επιμελητήριο Μαγνησίας
Στην Γ.Σ. του ΕΟΑΕΝ το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Στην Γ.Σ. του ΕΟΑΕΝ το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε το διήμερο 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου η 44η Γενική Συνέλευση των μελών του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), με οικοδεσπότη τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου   Μάρκο Δέμπα, στο πλαίσιο του εορτασμού για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του τοπικού Επιμελητηρίου.

Κεντρικό σημείο αναφοράς στη Συνέλευση αποτέλεσε η ανάδειξη των πρώτων αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου (ΜΙ) καθώς οι πρώτες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρώτο κύκλο εφαρμογής του μέτρου έλαβαν ήδη τη σχετική κρατική επιχορήγηση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων τους. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο έχει ως στόχο την μείωση του επιπλέον κόστους μεταφοράς προϊόντων που καλούνται να πληρώσουν οι νησιώτες επιχειρηματίες συγκριτικά με τους συναδέλφους τους της χερσαίας χώρας.

Επιδότηση αναμένεται στο κόστος μετακίνησης/ κόστος εισιτηρίων των μόνιμων κατοίκων των νησιών, ενώ η επιδότηση στη μεταφορά καυσίμων αποτελεί ειδική κατηγορία λόγω της ιδιαιτερότητάς της.

Να σημειωθεί ότι τα νησιά των Βορείων Σποράδων όπως και τα υπόλοιπα νησιά της χώρας -εξαιρουμένης της Κρήτης- αναμένεται να ενταχθούν στο μέτρο από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής   Νεκτάριου Σαντορινιού, οι εκπρόσωποι των 19 νησιωτικών Επιμελητηρίων της χώρας είχαν την δυνατότητα να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες των νησιών, με ιδιαίτερη μνεία να γίνεται στο κόστος των ακτοπλοϊκών συνδέσεων και στην έλλειψη αυτών κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Παράλληλα, υπογράμμισαν τα αρνητικά αποτελέσματα από την μείωση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., τις επιπτώσεις στην τουριστική τοπική και εθνική οικονομία από την ίδρυση και λειτουργία των υδατοδρομίων.

Τέλος, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης κρίνεται επιβεβλημένη η αναβάθμιση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, που ωστόσο πλήττονται από το φαινόμενο του παρεμπορίου.

Αναγκαία η ίδρυση του Σχολείου Εκπαίδευσης Επαγγελματιών

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας εκπροσώπησαν ο πρόεδρος   Αριστοτέλης Μπασδάνης και ο Αθανάσιος Ζλατούδης μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΑΕΝ.

Αναδεικνύοντας την σημασία της εκπαίδευσης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ποιοτική αναβάθμιση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού επιχειρείν, οι   Δημήτριος Συξέρης πρόεδρος ΕΕΣΕ Πόρου και ταμίας του ΔΣ του ΕΟΑΕΝ και ο Αθανάσιος Ζλατούδης μέλος του ΔΣ του ΕΟΑΕΝ παρουσίασαν το πλαίσιο λειτουργίας και τα αποτελέσματα που μπορούν να προέρθουν από την ίδρυση και λειτουργία  του Σχολείου Εκπαίδευσης Επαγγελματιών (ΣΕΕ).

Στόχος του ΣΕΕ, επικαιροποιώντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες των Επιμελητηρίων προς τα μέλη τους, είναι η διεξαγωγή εκπαιδευτικών/επιμορφωτικων σεμιναρίων και προγραμμάτων για όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των μελών τους, χωρίς να περιορίζεται στους τομείς του επισιτισμού και της φιλοξενίας.

Αναμένεται δε να λειτουργήσει επικουρικά στις υπάρχουσες δομές συμβουλευτικής και υποστήριξης των Επιμελητηρίων για νεοϊδρυθείσες, αλλά και υπάρχουσες επιχειρήσεις.

Τις εργασίες της ΓΣ τίμησαν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στέφανος, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας  Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καβάλας   Θεόδωρος Μαρκόπουλος, βουλευτές Καβάλας και η δήμαρχος Καβάλας  Δήμητρα Τσανάκα.

Να σημειωθεί τέλος, ότι, όπως ορίστηκε στη Συνέλευση, οι εργασίες της 45ης Γ.Σ. του ΕΟΑΕΝ θα πραγματοποιηθούν στη Χαλκίδα.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ν. Κεραμέως: Αναπλήρωση των χαμένων ωρών τις αργίες και τα Σάββατα - https://t.co/B5TJOotUuH -

  • Είκοσι δύο νέα θετικά κρούσματα Covid 19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/YGhL2yWV4j -

  • Πρόεδρος ΠΕΣΘ: Περαιτέρω ενίσχυση των πληγέντων επιχειρηματιών - https://t.co/tU38Ubv2Ru -

"Αλιεύοντας" την είδηση