Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Στην «επίθεση» οι δικαστές
Στην «επίθεση» οι δικαστές

Στην «επίθεση» οι δικαστές

Νέα μέτωπα με την ανοίγουν συνεχώς, ως φαίνεται, οι λειτουργοί της Θέμιδος, διατυπώνοντας σφοδρές και αντιρρήσεις επί διατάξεων που δρομολογούνται και αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις.

Μετά τη διεκδίκηση για εφαρμογή των αποφάσεων του Μισθοδικείου, που έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές στους μισθούς τους, δικαστές και εισαγγελείς αντιτίθενται τώρα στις προωθούμενες διατάξεις για το , αλλά και στην εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να τους συμπεριλάβει στην υποχρέωση δημοσιοποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων, εξισώνοντάς τους πλήρως με τους υπόλοιπους δημόσιους λειτουργούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται από το μνημόνιο στο πλαίσιο πάταξης της διαφθοράς.

Προ ημερών οι έξι δικαστικές Ενώσεις της χώρας απέστειλαν κοινή προς τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ζητώντας να εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από την υποχρέωση ανάρτησης του «πόθεν έσχες» τους. Οι δικαστικές Ενώσεις (Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του , Ενωση Διοικητικών Δικαστών, Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, Ενωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ενωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) στην τους επικαλούνται τον ισχύοντα νόμο που τους εξαιρεί από τη συγκεκριμένη υποχρέωση, επισημαίνοντας ότι «συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι για τους οποίους μια τέτοια δημοσιοποίηση δεν ενδείκνυται, ενόψει των κινδύνων που ενέχει η οιουδήποτε πέραν των αρμοδίων προς έλεγχο οργάνων στα στοιχεία αυτά» καθώς, εφόσον αυτό συμβεί, διατρέχουν κίνδυνο εγκληματικών ή άλλων πράξεων εναντίον τους εκ μέρους προσώπων που δίκασαν.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος  τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ της υπαγωγής των ανώτατων δικαστικών, όχι των πρωτοδικών, στην υποχρέωση δημοσιοποίησης των στοιχείων. «Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια παντού» είπε προσθέτοντας ότι «δεν είναι σωστό να υπάρχουν ανισότητες ανάμεσα στις εξουσίες. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σε όλους τους ανώτατους. Εχει να κάνει με τη δημοκρατία εν συνόλω».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τελικός Roland Garros: 1-0 σετ υπέρ του Στέφανου Τσιτσιπ - https://t.co/C6N79UUiBO -

  • #πανελλαδικές 2021: Σηκώνουν αυλαία τη Δευτέρα #πανελλαδικές - https://t.co/nXeXftN3Uz -

  • Self-tests: Πώς θα διατεθούν από 14-19 Ιουνίου σε εκπαιδευτικούς και μαθητές - https://t.co/JX5VPaANAq -

"Αλιεύοντας" την είδηση