Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στην Ελλάδα μπαίνει η τελευταία πινελιά στα προϊόντα «μαϊμού»
Στην Ελλάδα μπαίνει η τελευταία πινελιά στα προϊόντα «μαϊμού»

Στην Ελλάδα μπαίνει η τελευταία πινελιά στα προϊόντα «μαϊμού»

Δεν είναι μόνο οι νέες τεχνολογίες που οδηγούν στη καινοτόμων, νεοφυών επιχειρήσεων και κατά συνέπεια στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Καθώς φαίνεται είναι και το…παρεμπόριο. Πλέον, όπως αποκάλυψε χθες ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) κ. Σταύρος Θωμαδάκης, τα προϊόντα «μαϊμού» δεν φτάνουν έτοιμα στη χώρα μας, αλλά η επικόλληση των σημάτων πραγματοποιείται εδώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Θωμαδάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρήσεων () με αφορμή τον χθεσινό εορτασμό της «Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου», τα προϊόντα απομίμησης, για παράδειγμα είδη υπόδησης φτάνουν στην χωρίς κάποιο πλαστό σήμα και τα πλαστά σήματα έρχονται με διαφορετικό φορτίο. Το τελευταίο διάστημα το ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει φορτία με 200.000 πλαστά σήματα, καθώς και τρία εργαστήρια στα οποία γινόταν η επικόλληση των σημάτων στα προϊόντα «μαϊμού».

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση του ΣΔΟΕ για τον εντοπισμό προϊόντων απομίμησης, κυρίως αθλητικών παπουτσιών που πωλούνταν μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος. Τις υποψίες των υπηρεσιών κίνησε το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, 400.000 ευρώ είχε τον ίδιο παραλήπτη, από τις υπηρεσίες των ΕΛΤΑ. Τα παραλάμβανε μια γυναίκα, συνοδεία ιδιωτικής ασφάλειας («μπράβων», όπως ο ίδιος ο κ. Θωμαδάκης ανέφερε) με αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού. Τα προέρχονταν από τις πληρωμές με αντικαταβολή που έκαναν οι από το ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο εμφανιζόταν να έχει φορολογική έδρα στη Βουλγαρία. Προκειμένου, μάλιστα, να μη γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα προς πώληση προϊόντα δεν είναι γνήσια, οι τιμές τους ήταν αρκετά υψηλές. Για την υπόθεση αυτή έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο συλλήψεις.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της κ. Βασίλης Κορκίδης, οι απώλειες ετησίως σε φορολογικά έσοδα λόγω του παρεμπορίου υπολογίζονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ, ενώ τα που χάνονται από την πραγματική (από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται νομίμως, τους μισθούς κ.ά.) εκτιμάται ότι φτάνουν σε ετήσια βάση σε 17 έως 20 δισ. ευρώ. Η βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά τη βαρύτητα των επιπτώσεων από τη δράση του παρεμπορίου, ενώ αποτελεί μία από τις βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη προϊόντων απομίμησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, οι τελωνειακές αρχές κατέσχεσαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 11.648.613 τεμάχια προϊόντων απομίμησης, εκ των οποίων τα 10.700.000 πρόκειται για τσιγάρα. Από τα υπόλοιπα 948.613 τεμάχια, το 37,7% ήταν παιχνίδια και σχολικά είδη και το 16,9% αξεσουάρ και κυρίως .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προσωρινή κατασκευή σκίαστρου για τους πολίτες στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου - https://t.co/2arrcIsaVE… -

  • Τροποποίηση της B΄ φάσης του μέτρου κάλυψης των παγίων δαπανών #κάλυψηπαγίωνδαπανών - https://t.co/VgPImsJ6CQ -

  • Τραυματισμός δικυκλιστή σε τροχαίο στην Σκιάθο  #τροχαίοατύχημα - https://t.co/7pG9UvtHmq -

"Αλιεύοντας" την είδηση