Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στην Αθήνα ο Βλ. Ντομπρόφσκις
Στην Αθήνα ο Βλ. Ντομπρόφσκις

Στην Αθήνα ο Βλ. Ντομπρόφσκις

Με στόχο την Πέμπτη να έχει ολοκληρωθεί η συντριπτική πλειονότητα των προαπαιτούμενων μέτρων – αν όχι όλα – το οικονομικό επιτελείο εισέρχεται σε αυτή την εβδομάδα, στο ξεκίνημα της οποίας (σήμερα και αύριο) θα βρεθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, κ. Βλ. Ντομπρόφσκις, για επαφές με υπουργούς που χειρίζονται κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης (Οικονομικών, Οικονομίας, Εργασίας).

Για να γίνουν τα περισσότερα προαπαιτούμενα μέχρι την Πέμπτη, όμως, θα πρέπει να κατατεθεί νέο πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα διορθώνονται λάθη στο προηγούμενο και θα προστεθούν κάποιες ακόμα παρεμβάσεις κυρίως από τη λίστα των μέτρων που θα έπρεπε να έχουν γίνει τον Αύγουστο. Παράλληλα, οι υπουργοί θα πρέπει να τρέξουν και να εκδώσουν όλες τις υπουργικές αποφάσεις και τις εγκυκλίους που εκκρεμούν για να κλείσει το πακέτο των 49 προαπαιτούμενων μέτρων.

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θα πρέπει να γίνει ότι περισσότερο μπορεί να γίνει, ώστε στο Euroworking Group της Πέμπτης (που συνεδριάζει για να προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου) να υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να ανάψει το « φως» για την της υποδόσης των 2 δις ευρώ. Ταυτόχρονα, είναι πολύ πιθανό να δοθεί στην ελληνική πλευρά και η λίστα με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, ώστε να ξεκινήσει η προετοιμασία τους.

Πάντως, από την πλευρά των δανειστών εκφράζονται έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να κλείσει το θέμα των πρώτων προαπαιτούμενων έως την Πέμπτη. Ακόμα κι αν κατατεθεί σήμερα κάποιο πολυνομοσχέδιο (σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη σταλεί στους θεσμούς ένα πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει κάποιες διατάξεις για ενεργειακά ζητήματα, την παιδεία, το ασφαλιστικό κλπ), οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να καταρτίσουν την έκθεσή τους μέσα σε λίγες ώρες για να την στείλουν στο EWG και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσει – χρονικά – να γίνει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να έχει ψηφιστεί μέχρι το Σάββατο το αργότερο. Ημέρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έχουν γίνει γνωστά και τα τελικά ποσά των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, ώστε από 9 Νοεμβρίου να ξεκινήσουν οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αναλένα Μπέρμποκ: Τα στοιχήματα της πρώτης Γερμανίδας ΥΠΕΞ #ΑναλέναΜπέρμποκ - https://t.co/h4Rn1tyYEb -

  • #Ρινόκερος: Αντικαταστάτης του Σερβετάλη ο Αιμιλιάνος Σταματάκης #Ρινόκερος - https://t.co/YLWGoZ5UDh -

  • Ανάπλαση Πανεπιστημίου: Ξεκίνησαν οι εργασίες #ΑνάπλασηΠανεπιστημίου - https://t.co/viwV0pvfhp -

"Αλιεύοντας" την είδηση