Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Στοίχημα η παραμονή των συστημικών τραπεζών σε ιδιώτες
Στοίχημα η παραμονή των συστημικών τραπεζών σε ιδιώτες

Στοίχημα η παραμονή των συστημικών τραπεζών σε ιδιώτες

Σε αγώνα δρόμου για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να επιδοθεί η επόμενη κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στα εξαιρετικά περιορισμένα χρονικά περιθώρια και να ολοκληρώσει το δύσκολο εγχείρημα εντός του 2015. Παράλληλα, για τους εν δυνάμει ιδιώτες επενδυτές η πολιτική σταθερότητα θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τη συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου, καθώς τα ποσά που θα απαιτηθούν φαίνεται πως θα είναι σημαντικά.

Χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και συζήτησαν το ακανθώδες ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης.

Ο κίνδυνος απαξίωσης των παλαιών μετόχων αποτελεί εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικά θέμα, δεδομένου ότι βασικός μέτοχος στις τράπεζες είναι το κράτος, έχοντας τοποθετήσει περίπου 24 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Πρακτικά η νέα, τρίτη την τελευταία διετία, ανακεφαλαιοποίηση οδηγεί στην απώλεια των κεφαλαίων των υφισταμένων μετόχων.

Η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και το επίσης λεπτό ζήτημα του πώς θα εισφέρει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών και, παράλληλα, πώς θα διατηρείται ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών.

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να φτάσει μέχρι τα 25 δισ., ενώ, βάσει του μνημονίου, προβλέπονται έσοδα 10 δισ. από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή, αν υπολογιστούν και τα κεφάλαια της 1ης ανακεφαλαιοποίησης, το ελληνικό Δημόσιο και, κατ’ επέκταση, οι φορολογούμενοι θα χάσουν περίπου 40 δισ.!

Χαρακτηριστικό των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων στα οποία πρέπει να ανταποκριθεί η νέα κυβέρνηση είναι ότι με βάση της υποχρεώσεις του τρίτου μνημονίου, μέχρι της 15 Οκτωβρίου, δηλαδή μόλις 17 ημέρες μετά τις εκλογές, θα πρέπει, μεταξύ πολλών άλλων, να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση. Εως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και το stress test, βάσει του οποίου θα προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες και μετά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε διάστημα λίγων μόνο εβδομάδων θα πρέπει να επιχειρήσουν να αντλήσουν αρκετά δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι δεν έχει περάσει καιρός από τις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησαν την περασμένη άνοιξη, ύψους 8 δισ., και τις οποίες κάλυψαν ξένοι επενδυτές που πρακτικά έχουν χάσει τα λεφτά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε στον υπουργό την ανάγκη να τελειώσει γρήγορα η νομική προετοιμασία, ώστε να ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο η ανακεφαλαιοποίηση. Σε διαφορετική περίπτωση, αν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί και μετατεθεί για το 2016, μπορεί να εγερθεί εκ νέου ζήτημα για «κούρεμα» καταθέσεων. Με την ανακεφαλαιοποίηση θα διατηρηθεί η υπάρχουσα δομή στον κλάδο, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, και δεν υπάρχει ζήτημα συγχωνεύσεων μεταξύ τους. Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε ακόμα τον κ. Χουλιαράκη για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις. Πάντως δεν εξετάζεται αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου των 420 ευρώ για τους ιδιώτες. Τέλος, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων», σημειώνοντας ότι η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους αποτελεί προϋπόθεση για την αποκατάσταση των χρηματοδοτήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα. Μέσα στον Οκτώβριο θα παρουσιαστεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύσταση Ειδικής Ομάδας Εργασίας

Τη σύσταση Ειδικής Ομάδας Εργασίας, με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποφάσισε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας. Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν νομικοί και εμπειρογνώμονες από τους δύο θεσμούς.

Στόχος είναι η άμεση επεξεργασία του πλαισίου επιλογών σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε η κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 20 Σεπτεμβρίου να βρει σε ώριμο στάδιο τις σχετικές προτάσεις, προκειμένου να είναι σε θέση να λάβει έγκαιρα καλά τεκμηριωμένες αποφάσεις. Η απόφαση για τη σύσταση Ομάδας Εργασίας με το συγκεκριμένο αντικείμενο ελήφθη σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της ΤτΕ στη δίωρη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση