Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο-σκούπα
Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο-σκούπα

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο-σκούπα

Φωτογραφικές ρυθμίσεις, τακτοποιήσεις αιτημάτων ημετέρων και ικανοποίηση διεκδικήσεων φορέων και ομάδων του Δημοσίου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή υπό τον τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο-«λερναία ύδρα» δεν κατατέθηκε τυχαία την ίδια ημέρα με την ψήφιση των προαπαιτουμένων στη Βουλή, ούτε βέβαια τυχαία αποκαλείται από την κυβέρνηση υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος.

Εδώ και δύο εβδομάδες, οι υπουργοί έλαβαν εντολή από το γραφείο του πρωθυπουργού να συγκεντρώσουν «εκκρεμότητες» ο καθένας στον τομέα του, έτσι ώστε με ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα κατά την έκφραση κυβερνητικού στελέχους, να επιλυθούν χρονίζοντα θέματα και «να μη γίνεται στο μέλλον κατάχρηση τροπολογιών στα προς ψήφιση νομοσχέδια». Χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι «η του τόπου ενταφιασμού είναι δικαίωμα του προσώπου» και οι οικείοι του οφείλουν να συμμορφώνονται. Η συγκεκριμένη διάταξη ικανοποιεί αίτημα διάσημου συνθέτη που θέλει να εξασφαλίσει τον τόπο όπου θα ταφεί.

Οσον αφορά το υπουργείο Εσωτερικών και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτος δίνεται η δυνατότητα στους συμβασιούχους που έχουν δικαιωθεί πρωτόδικα να επιστρέψουν στην τους, προβλέπεται η σύσταση επιτροπής για την αλλαγή του «Καλλικράτη», επιστρέφουν οι δημοτικοί αστυνομικοί που είχαν μεταταχθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και απαλλάσσονται οι από τα δημοτικά τέλη. Επίσης, προβλέπονται προσλήψεις…

Στο άρθρο 9 προβλέπεται η σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της σημερινής πολιτικής ς του υπ. Εσωτερικών είναι να αντιμετωπιστούν θεσμικά προβλήματα και να μην υπάρξουν παρά ελάχιστες αλλαγές όσον αφορά το χωροταξικό των δήμων, οι οποίες θα αφορούν κυρίως σε νησιά. Με το άρθρο 12 του νομοσχεδίου όσοι υπάλληλοι των δήμων και των Περιφερειών έχουν πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις που αναγνωρίζουν την τους ως αορίστου χρόνου ή που αφορούν την επάνοδο στην εργασία τους μπορούν να επιστρέψουν στη θέση τους. Ο Εσωτερικών στο εξής θα αποφασίζει για τις μετατάξεις από ΟΤΑ σε ΟΤΑ ή στην Περιφέρεια.

Με το άρθρο 13 δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να προσλάβουν προσωπικό σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα όπως π.χ. η καθαριότητα ανεξάρτητα από τους περιορισμούς στις προσλήψεις που ισχύουν.

Με το άρθρο 14 «επιλύεται» ένα ακόμα αίτημα των εργαζομένων των ΟΤΑ και ειδικά των βρεφονηπιοκόμων, ώστε όταν υπάρχει αύξηση των ωρών εργασίας να αυξάνεται αντίστοιχα και η αμοιβή. Επίσης, εφόσον μια ανώνυμη εταιρεία ΟΤΑ διαλυθεί, το προσωπικό της μεταφέρεται με τις ίδιες αποδοχές και την ίδια θέση στον «ιδιοκτήτη» ΟΤΑ.

Στο άρθρο 19 απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη ή άλλους δημοτικούς φόρους οι , τα άτομα με αναπηρίες, οι , οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα η εκάστοτε δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης να μειώσει ή και να απαλλάξει από τις χρεώσεις τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Σε αυτή τη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οι νέοι επαγγελματίες έως 35 ετών για πέντε χρόνια.

Καθορίζεται επίσης ότι σε περίπτωση που υπάρξει καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ενωση για παραλείψεις των ΟΤΑ, το ποσό του προστίμου θα αφαιρείται από την κρατική χρηματοδότηση του συγκεκριμένου ΟΤΑ.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση