Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ » Στη βόρεια Ελλάδα η μεγαλύτερη κατανάλωση συνθετικών ναρκωτικών
Στη βόρεια Ελλάδα η μεγαλύτερη κατανάλωση συνθετικών ναρκωτικών

Στη βόρεια Ελλάδα η μεγαλύτερη κατανάλωση συνθετικών ναρκωτικών

Στη βόρει Ελλάδ παρατηρείται η μεγαλύτερη κατανάλωση, στην Ελλάδα, συνθετικών ναρκωτικών τα οποία πωλούνται όχι μόνο από ηλεκτρονικά καταστήματα αλλά και ελεύθερα σε καπνοπωλεία και ψιλικατζίδικα!

Η επισήμανση έγινε κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Νέες Ναρκωτικές Ουσίες: Η Εμπειρία από την Ελληνική Πραγματικότητα», που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συν με το Δίκτυο Φορέων Πρόληψης και Θεραπείας των Εξαρτήσεων του δήμου στο οποίο συμμετέχουν οι οργανισμοί Ο.ΚΑ.ΝΑ., ΚΕ.Θ.Ε.Α., «ΙΑ»-Ψ.Ν.Θ, «ΑΡΓΩ»- Ψ.Ν.Θ, «ΜΕΘΕΞΙΣ»- Ψ.Ν.Θ, «ΑΡΣΙΣ» και τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΣΕΙΡΙΟΣ».

Ως πύλη εισόδου των συνθετικών ουσιών από την , χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη η επιστημονικά υπεύθυνη του τμήματος αποκατάστασης εξαρτημένων ΙΑ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ψυχίατρος Κάκια Νικολάου, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση τέτοιων ουσιών γίνεται στη βόρεια Ελλάδα.

«Πρόκειται κυρίως για συνθετικά κανναβινοειδή που πωλούνται ελεύθερα σε ψιλικατζίδικα, είναι δηλαδή χημικές ουσίες με τις οποίες ψεκάζουν διάφορα χόρτα που μοιάζουν, αλλά δεν είναι » εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Νικολάου. Όπως διευκρίνισε, οι νέες συνθετικές ουσίες διατηρούν τις ίδιες ψυχοδραστικές ιδιότητες, και προέρχονται από φθηνή παραγωγή, καθώς μπορούν να φτιαχτούν χωρίς ιδιαίτερη τεχνογνωσία, με προσβάσιμες πρώτες ύλες.

«Και φυσικά, είναι πάμφθηνες αν σκεφθείτε ότι ένα γραμμάριο κοκαϊνη κοστίζει 80 ευρώ ενώ αντίστοιχα, η συνθετική αμφεταμίνη, μόνο 10-15 ευρώ».

Η παραγγελία των ουσιών αυτών μπορεί να γίνει εύκολα από εκατοντάδες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, κάτι που ενέχει κινδύνους, αφού, σύμφωνα με την κ. Νικολάου, «κανείς δεν ξέρει τι περιέχουν μέσα».

«Πάντως, οι περισσότερες συνθετικές ουσίες έχουν εντοπισθεί και κατασχεθεί στη Θεσσαλονίκη, αφού το 2015 βρέθηκαν σε 4 καταστήματα στην πόλη και σε ένα στη Δράμα» τόνισε η υπεύθυνη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) Ιωάννα Σιάμου. «Πρόκειται μάλιστα για ένα φαινόμενο που δεν εμφανίζεται στην υιπη Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Για 700 ηλεκτρονικά καταστήματα παγκοσμίως που πωλούν συνθετικά ναρκωτικά, έκανε λόγο από την πλευρά της, η εθνική συντονίστρια για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, Τέτα Παπουτσοπούλου, προσθέτοντας ότι οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με . Ωστόσο, αν και συνιστούν άμεση απειλή για την , πωλούνται ελεύθερα γιατί δεν εντάσσονται στις λίστες των ναρκωτικών ουσιών, και άρα στο σχετικό νόμο περί ναρκωτικών. Είναι δε, τόσο γρήγορη η ανάπτυξή τους που μέχρι να ενταχθεί μία ουσία στο σχετικό νόμο, έχει εξαφανισθεί από την αγορά και έχουν βγει άλλες…

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση